Wijnroute Chablis en Grand Auxerrois

Wijnroute Chablis en Grand Auxerrois
Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne.
89000, Auxerre

Een toeristische route door het hart van de Chablisien en de Grand Auxerrois, langs vijf verschillende wijngebieden.


Deze toeristische route leidt u door het hart van de Chablisien en de Grand Auxerrois. Vijf verschillende wijngebieden de allemaal langs een rivier liggen: de Chablisien langs de Serein, de Jovinien en de Auxerrois langs de Yonne, de Tonnerrois langs de Armançon en de Vézelien langs de Cure. Ontdek er historische stadjes, charmante middeleeuwse dorpjes en landschappen die een onvergetelijke indruk achterlaten.

Chablisien

Chablis is het beroemdste stadje uit dit gebied. Het is een klein historisch plaatsje met eeuwenoude gebouwen die een belangrijke rol speelden in de wijngeschiedenis van de Chablisien. Op zondagochtend wordt er een levendige markt gehouden.

Op de linkeroever van de Serein gaat de route door de wijndorpen Préhy, Courgis, Milly, Poinchy, Beine, La Chapelle-Vaupelteigne, Villy, Lignorelles, en Pontigny. In dit laatste dorp staat de abdij waaraan Chablis de ontwikkeling als wijnstreek te danken heeft.

Op de rechteroever van de Serein liggen de grand crus. De wijnroute gaat daar door Ligny-le-Châtel, Maligny, Fontenay-Près-Chablis, Fye, Fleys, Viviers, Béru, Poilly-sur-Serein, Chemilly-sur-Serein en Chichée.

Jovinien

In de Jovinien kunt het Middeleeuwse stadje Joigny verkennen. Het is één van de zeven “Villes d’Art et d’Histoire” (steden met kunst en geschiedenis) in de Bourgogne. De wijngaarden liggen op de rechteroever (La Côte Saint-Jacques) en in de dorpjes Volgré en Champvallon.

Auxerrois

Auxerre behoort eveneens tot de Villes d’art et d’Histoire. Het centrum is groter en uitgebreider dan van Joigny. In de binnenstad vindt men één heel oude wijngaard, Le Clos de la Chaînette, die helaas niet kan worden bezocht. Maar de stad heeft genoeg andere bezienswaardigheden waaronder de kathedraal Saint-Étienne, de abdij Saint-Germain en de klokkentoren.

De route door de Auxerrois gaat langs de wijndorpjes ten zuiden van Auxerre: Venoy, Nangis, Quenne, Saint-Bris-le-Vineux, Chitry, Saint-Cyr-les-Colons, Irancy, Cravant, Vincelles, Bailly, Escolives-Sainte-Camille, Coulanges-la-Vineuse, Val-de-Mercy, Migé, Jussy, Champs-sur-Yonne, en Vaux.

Wie zich liever wil laten rijden door de Auxerrois, kan gebruik maken van de Oenobus, de wijnbus die in de zomermaanden elke dinsdag een ronde maakt langs zes wijndorpen. Het is mogelijk om onderweg uit te stappen en de dorpjes met hun wijngaarden en wijnhuizen te voet verder te verkennen. Informatie is beschikbaar via het Toeristenbureau in Auxerre.

Tonnerois

In de Tonnerois maakt de route twee lussen. Aan de oostzijde is er een lus die door Epineuil, Molosmes en Vaulichères voert. Aan de westkant doet de route Serrigny, Vézannes, Bernouil, Roffey, Vézines en Junay aan. Tonnerre zelf is een klein stadje dat met een mysterieuze put (de Fosse Dionne).

Vézelien

Vézelay heeft een basiliek, de Sainte-Madeleine, die jaarlijks veel pelgrims trekt. Hij ligt bovenop een heuvel en is al vanaf kilometers afstand te zien. Ook in de Vézelien maakt de route twee lussen. Aan de oostzijde door Tharoiseau, Précy-le-Moult en Pierre-Perthuis. Aan de westzijde via Asquins.

De wijnroute van de Yonne is puur wijntoerisme: tal van bezienswaardigheden en zeer veel wijnboeren die de geheimen van hun wijn graag met u delen. Ze produceren hun wijnen met passie. Bel onderweg gerust aan bij wijnboeren om hun wijnen te proeven: tal van caves verwelkomen bezoekers. Overal waar het label “Vignobles en Découvertes” hangt, is proeven mogelijk. Houd er rekening mee dat één dag veel te kort is voor deze route.

Route en kaart: ©Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne.