Grand Auxerrois

Grand Auxerrois
Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne
89000, Auxerre

Een groot aantal kleine, zeer oude, wijngaarden die een enorme variëteit aan wijnen voortbrengen.

De Grand Auxerrois omvat het noordelijke deel van de Bourgogne met uitzondering van de Chablisien en ligt op minder dan twee uur afstand van Parijs.

Dit wijngebied omvat een groot aantal kleine, zeer oude, wijngaarden. Er wordt een enorme variëteit aan wijnen gemaakt: witte wijn, rosé, rode wijn, “grijze” wijn, en de mousserende crémant. De wijngaarden liggen op de kalkrijke oevers van de Armançon en de Yonne. Eeuwenlang werden de hier geproduceerde wijnen over het water naar Parijs vervoerd.

Binnen de Grand Auxerrois worden de volgende gebieden onderscheiden:

  • De Auxerrois: het gebied direct ten zuiden en ten zuidwesten van Auxerre. Het gaat daarbij om een tiental gemeenten.
  • De Jovinien: het gebied rondom Joigny. Dit is, voor de AOC-wijnen, het meest noordelijke deel van de Bourgogne.
  • De Tonnerois: het gebied rondom Tonnerre.
  • De Vézelien: het gebied rondom Vézelay.

Net als elders in Bourgondië zijn de Pinot Noir en Chardonnay het meest courant in de Grand Auxerrois. Maar er worden ook andere druivenrassen verbouwd waaronder de Aligoté, de Sauvignon en Sauvignon Gris voor de witte wijnen. Met name in Saint-Bris produceren de wijnboeren ook wijnen van Sauvignon druiven. Soms worden er voor de witte wijnen ook Sacy of Melon druiven gebruikt.

De César is door de Romeinse legioenen is meegebracht naar de Yonne en geeft een zeer donkere druif. De wijn die van de César wordt gemaakt bevat veel tanine en heeft een aroma van rood fruit. Hij is soms aanwezig in bepaalde wijnen uit Irancy.

Verken deze streek door de Wijnroute Chablis en Grand Auxerrois te volgen. 

Bron: Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne.