Auxerre

Auxerre
Office de Tourisme d'Auxerre et de l'Auxerrois

7 Place de l’Hôtel de Ville, 89000, Auxerre

Een middeleeuwse stad, met meer dan 500 vakwerkhuizen, die de tijd goed heeft doorstaan. 

Bijzonderheden: 

fdsgsdfg


Auxerre, op slechts anderhalf uur rijden van Parijs, is een oude stad die wordt omgeven door groen. De weilanden, bossen, en wijngaarden bevinden zich op enkele kilometers afstand van de buitenwijken. De Yonne stroomt dwars door het centrum heen. Dankzij het culturele erfgoed waarover Auxerre beschikt, behoort het tot de zeven Villes d’Art et d’Histoire (steden met kunst en geschiedenis) in Bourgondië.

Door z'n gunstige ligging aan de Yonne en aan een belangrijke Romeinse weg (de Via Agrippa van Lyon via Autun naar Boulogne-sur-Mer) heeft Auxerre een lange en rijke geschiedenis. Opgravingen gaan terug tot de eerste eeuwen van de jaartelling, dus tot de tijd van de Romeinen. Auxerre was toen, door de handel in wijn en granen, een bloeiende plaats. Van de gebouwen uit die tijd is niets meer over: de stenen zijn hergebruikt voor latere bouwwerken.

In de 5e eeuw werd de Abdij van Saint-Germain gesticht; toen nog net buiten de stadsgrenzen, maar inmiddels is hij al eeuwenlang onderdeel van de oude binnenstad. In het centrum van Auxerre ligt nog een 7e-eeuwse wijngaard, de Clos de la Chainette, die ooit eigendom was van de abdij.

In de 11e eeuw werden nieuwe stadswallen aangelegd. In de eeuwen erna vestigde de burgerij zich in de stad. Met de bouw van de kathedraal Saint-Étienne is in 1215 gestart.


Auxerre had opnieuw een bloeitijd in de middeleeuwen. De haven, van waaruit wijn en hout werden verscheept naar Parijs, lag op de westelijke oever van de Yonne. Boven de haven is, op een heuvel, de oude stad gebouwd. Het loont de moeite om vanaf de kade via de nauwe en steile straatjes omhoog te klimmen. De middeleeuwse binnenstad is zeer goed bewaard gebleven en telt nog meer dan 500 schilderachtige vakwerkhuizen. Het houtsnijwerk verraadt soms het beroep van de mensen die er in het verleden hebben gewoond.

Uit de stadsarchieven blijkt dat de graaf in 1452 toestemming gaf voor het bouwen van een gemeenschappelijk huis. Daar kwamen de burgers in vergadering bijeen, werden archieven en wapens bewaard, vonden feesten en theatervoorstellingen plaats. In de loop der eeuwen hebben verschillende verbouwingen plaatsgevonden, maar dit huis uit de 15e eeuw is nog altijd het gemeentehuis van Auxerre. Het bijzondere astronomische uurwerk in de nabijgelegen stadstoren dateert uit dezelfde periode.

De Saint-Pierre kerk werd in de 17e eeuw gebouwd in de voormalige wijk van de wijnbouwers en slagers. Hun beschermheiligen zijn afgebeeld op de gevel. Eerder was op deze plek een abdij gevestigd die de oorlogen en plunderingen niet heeft overleefd.

Het Toeristenbureau heeft samen met de gemeente Auxerre een toeristische wandeling door de binnenstad uitgezet. Die komt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de klok, vele vakwerkhuizen uit de middeleeuwen, de abdij Saint-Germain en de kathedraal Saint-Etienne. Achter de abdij ligt, middenin de binnenstad, de wijngaard Clos de la Chainette.

De route wordt op de grond aangegeven met bordjes waarop een afbeelding staat van Cadet Roussel; een deurwaarder uit het 18e-eeuwse Auxerre die vanwege zijn talloze buitenissigheden bij iedereen in de stad bekend was en in een spotlied werd bezongen. Een uitgebreide beschrijving van de belangrijkste monumenten en steegjes op de route is voor enkele euro’s te koop bij het Toeristenbureau.

Na de stadswandeling is het heerlijk om uit te rusten op terrasje bij de rivier of een bankje langs de kade. Dan is niet ver lopen naar één van de bruggen om van daaraf nog even de binnenstad te bekijken.

Un jour à Auxerre
Un jour à Auxerre