Veel gestelde vragen

Franse Feestdagen

Overal Frankrijk wordt 1 mei, de Dag van de Arbeid, gevierd met Lelietjes-van-Dalen (Muguet). Die schenkt men aan vrienden en familie: drie takjes met elk 13 klokjes zouden de geluk brengen.

Volgens het Franse ministerie van Landbouw worden lelietjes-van-dalen al sinds de oudheid beschouwd als de ideale bloemen om het nieuwe seizoen en de terugkeer van de mooie dagen te vieren aangezien ze aan het begin van de lente bloeien. Het is een symboliek die zelfs teruggaat tot de Keltische tradities en Romeinse ceremonies ter ere van Flora, de godin van de bloemen.

De Franse traditie om elkaar een Lelietjes-van-Dalen aan te bieden, gaat terug naar de Renaissance. Het ministerie van Landbouw schrijft de traditie toe aan koning Karel IX die ze 1560 tijdens een bezoek aan de Drôme had ontvangen en beloofde deze gewoonte in te voeren aan het hof.

Pas aan het begin van de 20e eeuw werd het bloemetje, dankzij maarschalk Pétain, het symbool van de Dag van de Arbeid; eerst in Parijs en vanaf de tweede helft van die eeuw in heel Frankrijk.

De meeste lelietjes-van-dalen komen uit het gebied van Nantes (Atlantische Loirestreek). In Bourgondië groeien ze echter ook.

De delicate bloemetjes ruiken heerlijk en een bosje kan een ruimte dagenlang parfumeren. Maar let op: ze zijn hartstikke giftig. Dus uit de buurt houden van kinderen en huisdieren.

Quatorze juillet is een datum die symbool staat voor de Franse revolutie vanwege de bestorming van de Bastille in 1789 en het Fête de la Fédération precies een jaar later.

Op 14 juli 1789 werd de Bastille, de gevangenis in Parijs, bestormd. Een woedende militie kwam hier het kruit halen voor de wapens die ’s ochtends buit waren gemaakt bij les Invalides. Terwijl de adel en de kerk in weelde baadden, had het volk te lijden onder hongersnoden en armoede. Daarom kwamen de mensen in opstand.

Enkele weken na de bestorming van de Bastille schafte de Assemblée Nationale (het Nationale Parlement) de feodale rechten af. Er werd een nieuwe verklaring aangenomen waarin stond dat, voor de wet en de belastingen, alle mensen gelijk zijn. De koninklijke familie werd overgebracht van het Paleis van Versailles naar de Tuilerieën in Parijs.

Op 14 juli 1780 werd, op de eerste verjaardag van de bestorming van de Bastille, het Fête de la Fédération (Feest van de Federatie) gehouden op het Champ-de-Mars in Parijs. Daar legde koning Louis XIV, in aanwezigheid van afgevaardigden van 93 Franse departementen, een eed af aan de natie en de wet.

Maar de koning was niet blij met deze nieuwe situatie. In juni 1792, vluchtte hij met zijn vrouw Marie-Antoinette weg uit Parijs. Ze werden in Varennes-en-Argonne weer opgepakt en teruggebracht naar de hoofdstad.

Enkele maanden later werd de monarchie vervangen door de republiek. Koning Louis XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette werden allebei ter dood veroordeeld. In 1793 eindigde hun leven onder de guillotine.

Tijdens deze woelige periode uit de Franse geschiedenis werd ook de leus Liberté, Egalité, Fraternité (vrijheid, gelijkheid, broederschap) geïntroduceerd. Die staat nog altijd op officiële documenten en gebouwen van de overheid.

In 1880 vond de regering dat Frankrijk een republikeinse feestdag moest krijgen. Er werd dus gekozen voor 14 juli. Overal in Bourgondië wordt die gevierd met festiviteiten. In veel gemeenten wordt er ‘s avonds, op een centrale plek, een vuurwerkshow georganiseerd. Op andere plaatsen gebeurt dat al op 13 juli, aan de vooravond van de feestdag.

Overheidsdiensten en veel bedrijven zijn op 14 juli gesloten. Sommige, maar lang niet alle, winkels kiezen ervoor om op die dag open te blijven.

Hulpdiensten

In de EU kunt u overal waar u bent in geval van nood 112 bellen. Dat werkt ook met een Nederlands of een Belgisch abonnement. Er hoeft dan geen landennummer te worden toegevoegd. Uw telefoontje komt automatisch terecht bij de lokale (Franse) hulpdienst.

Daarnaast kent Frankrijk een aantal alarmnummers die NIET vanuit een Nederlands of Belgisch telefoonnummer bereikbaar zijn. Ze kunnen dus alleen met een Frans nummer worden gebeld:

 • 15: ambulance (SAMU).
 • 17: politie (police secours).
 • 18: brandweer (pompiers).

De grotere ziekenhuizen zijn te vinden in de steden Auxerre, Beaune, Chalon-sur-Saône, Dijon (universitair ziekenhuis), Mâcon, Nevers en Sens.

Ze staan aan het hoofd van een groep, de GHT (Groupe Hospitalier du Territoire). Onder de GHT’s hangen de volgende kleinere ziekenhuizen:

 • Auxerre: Avallon, Clamecy, Tonnerre.
 • Beaune: Arnay-le-Duc, Nuits-Saint-Georges en Seurre.
 • Chalon-sur-Saône: Autun, Chagny, La Guiche, Louhans, Montceau-les-Mines en Toulon-sur-Arroux.
 • Dijon: Auxonne, Châtillon-sur-Seine, Is-sur-Tille, Montbard, Saulieu, Semur-en-Auxois.
 • Mâcon: Bourbon-Lancy, Charolles, Cluny, La-Clayette, Paray-le-Monial, Tournus en Tramayes.
 • Nevers: Château-Chinon, Cosne-Cours-sur-Loire, Decize, La-Charité-sur-Loire, Lormes en Saint-Pierre-le-Moutier.
 • Sens: Joigny en Villeneuve-sur-Yonne.
GHT_BFC_v23_mars 2023 (1)

Reizen

Wie vanuit Nederland of België per trein naar Bourgondië reist, gaat via Parijs. Daar komt u aan op Gare du Nord. In Parijs moet u van station wisselen om verder naar het zuiden te kunnen reizen.

Klik hier
om een overzicht te downloaden van de spoorverbindingen in Bourgondië. Alleen de blauwe lijnen op de kaart zijn spoorlijnen. 

De dienstregeling van de Franse spoorwegen vindt u op de website van de SNCF. Klik hier voor de reisplanner van de Franse spoorwegen.

Op de reisplanner kunt u zien vanaf welk station in Parijs (Bercy, Lyon of Austerlitz) de trein naar Bourgondië vertrekt. U komt vanaf Gare du Nord via de volgende metrolijnen op die stations:
 • Station Bercy: de lichtpaarse metrolijn 4 naar Les Halles en daar overstappen op paarse metrolijn 14 naar Bercy.
 • Station Lyon: de lichtpaarse metrolijn 4 naar Les Halles en daar overstappen op paarse metrolijn 14 naar Gare de Lyon.
 • Station Austerlitz: de oranje metrolijn, nummer 5.

Klik hier voor een plattegrond van de Parijse metrolijnen.


Treinreizen binnen Frankrijk kunt u plannen op de website van de SNCF. Klik hier om naar de reisplanner te gaan van de Franse spoorwegen. 

De Franse overheid stelt jaarlijks opnieuw vast waar winterbanden verplicht zijn. In Bourgondië is dat voor de winter van 2023/2024 nergens het geval. Incidenteel kunnen ze wel worden vereist als er sneeuw ligt; met name op de Haut-Folin, waar ’s winters soms kan worden geskied.

Wie vanuit het departement Saône-et-Loire zuidwaarts naar bepaalde plaatsen in de Rhône of de Loire dan wel oostwaarts naar bepaalde plaatsen in de Jura reist, moet bij het verlaten van Bourgondië echter wel op winterbanden rijden. Borden geven aan waar die verplichting begint en ophoudt.

Zwemmen

Bourgondië heeft veel meren waar zwemmen is toegestaan. De leukste plekken om te zwemmen in de Morvan, de Côte-d'Or, de Nièvre, de Saône-et-Loire en de Yonne staan hier

De kwaliteit van het water wordt tijdens het badseizoen goed in de gaten gehouden. Waar zwemmen verboden is, wordt dat aangegeven met "baignade interdite". 

Op onderstaand kaartje staan alle zwemwateren in Bourgondië die door de Franse overheid zijn gecontroleerd en het kwaliteitsoordeel aan het begin van het badseizoen 2024. Bij vervolgcontroles kan dat oordeel veranderd zijn.

De meest actuele situatie is op deze website van de overheid te checken. Daar kunt u zoeken per departement (choisir un département), gemeente (choisir une commune) of plek (choisir un site). Blauw (excellent)groen (bon) of oranje (suffissant) betekent dat het zwemwater uitstekend, goed of voldoende van kwaliteit is.  

Qualité des eaux de baignade_été2024_BFC (Aangepast)