Vézelay, de eeuwige heuvel

Vézelay, de eeuwige heuvel
89450, Vézelay

La Colline Eternelle, de eeuwige heuvel, van Vézelay is onderweg om een Grand Site de France te worden.


Aan de poorten van de Morvan ligt op een heuveltop de 11e-eeuwse Sainte-Madeleine basiliek die sinds 1979 tot het UNESCO werelderfgoed behoort. Dit is al sinds de middeleeuwen een pelgrimsoord. Van hieruit startten destijds de kruistochten. Nog altijd is de basiliek voor velen het beginpunt van de pelgrimsreis naar Santiago de Compostella.

De oude stadswallen, die gemiddeld 2 meter dik en 10 meter hoog zijn, volgen de omtrek van de heuvel. Ze dateren uit het begin van de 12e eeuw. Onder de stadswallen is de heuvel voor een groot deel beplant met druivenstokken. Vanuit de tuin naast de basiliek hebben bezoekers een wijds panorama van de Morvan.

Het plateau bij de kerk in Asquins biedt een eersteklas zicht op de eeuwige heuvel. Maar ook bij de kerk van Saint-Aubin-des-Chaumes, vanuit de wijngaarden van Tharoiseau of vanaf de RD957 uit de richting van Avallon is hij goed te zien.

Nadat deze omgeving lange tijd was verwaarloosd, heeft het gemeentelijke samenwerkingsverband Avallon-Vézelay-Morvan het tij gekeerd. In fasen wordt al sinds 2011 gewerkt aan de restauratie van de basiliek. Ook elders in en rond Vézelay wordt gebouwd erfgoed aangepakt.

Het was overigens een idee van oud-president Nicolas Sarkozy, die hier in 2010 op bezoek kwam, om Vézelay z’n oude luister terug te geven en het label Grand Site de France aan te vragen. Dit label is inmiddels door de minister toegekend aan enkele tientallen kwetsbare en attractieve gebieden in Frankrijk die werken aan het beheer en behoud ervan.

Achttien gemeenten doen mee aan het project: Asquins, Blannay, Domecy-sur-Cure, Domecy-sur-le-Vault, Foissy-les-Vézelay, Fontenay-près-Vézelay, Givry, Island, Menades, Montillot, Pierre-Perthuis, Pontaubert, Saint-Père, Sermizelles, Tharoiseau, Vault-de-Lugny, Vézelay en Voutenay-sur-Cure.