Wijnroute Grand Crus

Wijnroute Grand Crus
Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne
21200, Beaune

Een bijzondere route door de Côte de Nuits en de Côte de Beaune langs eeuwenoude climats.

De Grand Crus is een bijzondere route door de Côte de Nuits en de Côte de Beaune langs eeuwenoude climats. Tussen Dijon en Santenay zijn, in een lint van 60 kilometer lang en maximaal 2 kilometer breed, de allergrootste wijnhuizen van Bourgondië te vinden. Hier komt u prestigieuze namen tegen als Aloxe-Corton, Richebourg, Pommard, Nuits-Saint-Georges, Gevrey-Chambertin, Meursault, Puligny, Montrachet…

Langs de wijnroute van de Grand Crus staan prachtige kastelen waaronder le Clos de Vougeot, het Château de Pommard, Château van Philippe le Hardi (Santenay) en het Château van Meursault. Sommige zijn te bezichtigen. Andere organiseren wijnproeverijen of bieden mogelijkheid tot overnachting. Steden als Dijon en Beaune verdienen een uitgebreid bezoek.

De hele wijnroute van de Grand Crus laat een harmonieus en rustig landschap zien met zachte bochten, wijngaarden die overzichtelijk in percelen zijn ingedeeld. De “Clos” zijn afgebakend met stenen muurtjes, een heg of een rivier. Soms is er een majestueus hek of een portaal dat toegang geeft tot de Clos. De kleine stenenhutjes, de “Cabotes” waren bedoeld om de gereedschappen neer te zetten. Ook kon de wijnboer er rusten en een hapje eten.

De wijndorpen in deze streek hebben een typische architectuur: mooie huizen van kalksteen met pannendaken. De huizen hebben bijna allemaal een oude wijnkelder waar bezoekers worden ontvangen om kennis te maken met de wijnen van het huis. De dorpjes zijn over het algemeen rijk en vaak hebben ze ook mooie huizen van wijnhandelaars uit de 18e of 19e eeuw. Rondom de romaanse of gotische kerkjes vindt men fonteinen of wasplaatsen. De beste manier om ze te ontdekken is door rond te dwalen door de oude straatjes en binnen te lopen in een cave. Overal waar het label “Vignobles en Découvertes” hangt, is proeven mogelijk.

Klik hier voor de route door de Côte de Nuits.
Klik hier voor de route door de Côte de Beaune
.

Bron: ©Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne