Wonen in de Bourgogne

Een eigen huisje in Bourgondië is voor veel mensen bereikbaar. De woningen zijn er, zeker naar Nederlandse maatstaven, heel betaalbaar. Enkele duizenden Nederlanders en Vlamingen hebben hun vaderland al definitief ingeruild voor Bourgondië. Een groot deel is gepensioneerd. De rest werkt als zelfstandige of in loondienst. Daarnaast zijn er heel veel met een tweede huis in Bourgondië. De meesten hebben zich gevestigd in de Morvan, het groene hart van Bourgondië.

Het is superleuk om een eigen plek te hebben in Bourgondië, maar daarvoor moet wel wat worden geregeld. Wie zich daarin graag laat ondersteunen, kan kiezen uit een aantal bureaus waar Nederlands wordt gesproken.

Een huis kopen

De eerste vraag is waar in Bourgondië een huis te kopen: in de Côte-d'Or, Nièvre, Saône-et-Loire of Yonne? Elk departement heeft z’n karakteristieken. De rust en ruimte van het platteland zijn, zeker ’s zomers, aantrekkelijk. Keerzijde is de grotere afstand tot voorzieningen (winkels, medische zorg, scholen). Alvorens een gebied te kiezen, is het handig om dat eerst in alle seizoenen een keer te bezoeken want ‘s winters zal het leven er heel anders zijn dan ’s zomers.

Vervolgvraag is wat voor pand te kopen. Huis en tuin kunnen heel wat vakantiedagen opslokken. Een oud, vervallen pand opknappen kost veel tijd. Een enorme tuin onderhouden ook. Bij permanente bewoning is dat makkelijker te doen dan in één of twee klusvakanties per jaar.

Papierwinkel

De aankoop van een Frans huis brengt een hele papierwinkel met zich mee. Naast het (voorlopig) koopcontract en de energieclassificatie, kunnen er allerlei andere documenten en formulieren voorbijkomen: of er asbest aanwezig is, ooit met loodhoudende verf is geschilderd, het pand is gelegen in een gebied waar (natuur)rampen kunnen plaatsvinden…

Praktische zaken

En dan zijn er de praktische zaken om te regelen:

  • Franse bankrekening openen: handig voor de afschrijving van de vaste lasten. Wel op tijd bijstorten want even een paar dagen in het rood staan, is in Frankrijk onacceptabel. Er wordt dan niets meer afgeschreven, partijen brengen boetes in rekening en het is extra werk om het allemaal te herstellen. Voor overschrijvingen kan hier worden gevraagd naar de RIB (relevé d’identité bancaire), een overzichtje met al uw bankgegevens. Verder is het nog heel normaal om in Frankrijk met cheques te betalen.
  • Verzekering van het huis en de inboedel: gewoon bij één van de vele verzekeringskantoren of via internet.
  • Gas en elektriciteit : van oudsher wordt dit geregeld door Engie en de EDF. Tegenwoordig zijn er echter ook allerlei andere aanbieders op de Franse markt.
  • Water: de leverancier kan per gebied verschillen. De rioolrechten zijn inbegrepen bij de prijs voor het water. Periodiek kan een Contrôle d’Assainissement plaatsvinden op het gescheiden afvoeren van rioolwater en hemelwater. In de buitengebieden is meestal geen rioolaansluiting aanwezig. Daar is men aangewezen op septic tanks.
  • Telefoon/internet/tv: Orange is nog steeds de grootste aanbieder maar heeft inmiddels de nodige concurrentie. Andere grotere partijen zijn Bouygues en SFR. Op heel veel plaatsen in Bourgondië is al glasvezel aanwezig.

Er wordt in sommige gevallen gevraagd naar een bewijs van uw (Nederlandse) adres. Bijvoorbeeld een recent bankafschrift of een recente factuur van de telecom provider, energieleverancier of waterleidingbedrijf.

Hoofdverblijf of tweede huis

Als het huis in Bourgondië het hoofdverblijf wordt, schrijft men zich uit bij de gemeente in Nederland. Inschrijving bij een Franse gemeente is echter niet nodig. Maar de Franse belastingdienst wil, vanwege de onroerendgoedbelasting, wel weten of het hier gaat om een hoofdverblijf dan wel een tweede huis. Wanneer men er meer dan acht maanden per jaar woont, is het per definitie het hoofdverblijf. Regel dan ook de volgende praktische zaken:

  • Sociale zekerheid: iedereen die in Frankrijk werkt of woont, valt onder de Franse sociale zekerheid. Daartoe moet wel een numéro de sécurité sociale worden aangevraagd bij de lokale CPAM (Caisse Primaire d’Assurance Maladie).
  • Ziektekostenverzekering: de carte vitale kan via Ameli.fr worden aangevraagd zodra het nummer voor de sécurité sociale binnen is. Aangezien de carte vitale niet alle kosten dekt, kan een aanvullende verzekering nodig zijn.
  • Auto omzetten op Frans kenteken: gaat via de website van ANTS (Agence Nationale des Titres Sécurisés) die om een aantal bewijsstukken en een keuringsrapport zal vragen. Vergeet niet ook de autoverzekering om te zetten naar Frankrijk.

Belasting op huizen

Eigenaren van een tweede woning betalen zowel taxe foncière als taxe d’habitation. In veel gevallen zullen deze onroerendgoedbelastingen in Frankrijk aanzienlijk hoger zijn dan in Nederland. Maar wanneer de woning het hoofdverblijf is, vervalt de taxe d’habitation.

Wie zelf een nieuwe woning laat bouwen, moet een taxe d’amenagement voldoen.

Overigens kent Frankrijk bij verkoop van een tweede huis ook nog een forse belasting op de waardevermeerdering ervan, de plus-value, dus het verschil tussen aan- en verkoopprijs.

Onderhoud

Zeker bij aankoop van een oud huis, is het handig om twee rechterhanden te hebben. Net als in Nederland, is het in Bourgondië lastig om mensen te vinden voor klussen, onderhoud en verbouwingen. Het maken van afspraken gaat op z’n Frans: veel bellen en geduld hebben. Verwacht geen reacties op e-mails. Terugbellen naar een Nederlands telefoonnummer stuit meestal ook op problemen. Vriendelijk blijven en zelf nog maar eens een keer bellen, werkt het beste.

Ondersteuning

Voor meer informatie, begeleiding en ondersteuning kunt u terecht bij:

Makelaars die Nederlands/Vlaams spreken zijn:

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Controleer altijd bij de daartoe bevoegde instanties of via gespecialiseerde adviseurs wat de exacte cijfers en voorwaarden zijn.

Wilt u meer weten over het leven in Bourgondië? Maak dan kennis met Bourgondische Zaken, een Nederlandstalig magazine dat vier keer per jaar verschijnt. Het staat boordevol interessante artikelen, tips en leuke wetenswaardigheden. U kunt het per post ontvangen (in Nederland, België of Frankrijk) en ook online lezen. Neem eens een kijkje op de website van Bourgondische Zaken.