Villa Scoliva

Villa Scoliva

9, Rue Raymond Kapps, 89290, Escolives-Sainte-Camille

Toen bewoners een boom uit de grond trokken, kwam een oude dodenstad tevoorschijn met (daaronder) een villa en thermen uit het begin van de jaartelling.


Toen de bewoners van het dorpje Escolives-Sainte-Camille in 1955 een notenboom uit de grond trokken, ontdekten ze dat de wortels ervan waren doorgedrongen tot in een oud graf. Ze haalden er een archeoloog bij.

Uit nader onderzoek bleek dat ze op een oude dodenstad waren gestuit. Er werden 354 graftombes gevonden uit de 6e tot en met de 8e eeuw van onze jaartelling. Ook eerder woonden hier al mensen: sporen in het landschap en opgegraven scherven wijzen erop dat het gebied enkele duizenden jaren voor Christus al werd bewoond.

Bij verder graafwerk kwam er nog veel meer uit de grond: de archeologen legden de resten bloot van een grote villa (ongeveer 4.000 vierkante meter) met thermen uit de Gallo-Romeinse tijd. Het complex lag aan een geplaveide weg en bestond uit kleine rechthoekige gebouwtjes met hier en daar tussenwanden. Het geheel was in een U-vorm gebouwd. Eén van de vleugels bevindt zich nog onder de huidige woningen van het dorp. Ooit zal men daar misschien nieuwe interessante ontdekkingen kunnen doen.

De Via Agrippa, de oude Romeinse weg, liep langs Escolives-Sainte-Camille. Aan de andere kant van de weg zouden zo’n 150 tot 200 personen hebben gewoond. In het badhuis konden zowel de lokale bewoners als reizigers zich tegen betaling verfrissen. Er was warm water beschikbaar. Via vloerverwarming werden de thermen verwarmd. Het water was afkomstig uit Druyes-les-Belles-Fontaines en kwam bij de thermen via een bron naar boven. De opgravingen wijzen verder op een omgeving met landbouw: boomgaarden, wijngaarden en graanvelden.

In de fundamenten van de thermen zijn mooie gebeeldhouwde blokken steen gevonden. Het depot bij de opgravingen toont een deel van de gevonden voorwerpen, waaronder haarspelden en poppen die van botten zijn gemaakt, dobbelstenen, en scherven van vaatwerk. Ook is er een restant te zien van een stenen portiek uit de 2e eeuw waarin afbeeldingen van planten en mythologische figuren zijn uitgehouwen. Op sommige elementen staan Griekse, Romeinse of Keltische goden. Bijzonder zijn de restanten van leren schonen en houten ex voto geschenken aan de goden.

La Villa Scoliva is van begin april tot eind oktober dagelijks geopend. Er is beperkt Engelse informatie beschikbaar. Zie de website voor actuele tijden en toegangsprijzen.