Chablis wijn

Chablis wijn
Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne
89800, Chablis

Puttend uit een 160 miljoen jaar oude, kalkrijke grond die hen persoonlijkheid en karakter geeft, komen de Chardonnay druiven nergens zo goed tot hun recht als in de Chablisien. 


De witte, droge, wijnen uit Chablis onderscheiden zich door hun puurheid, frisheid, finesse en minerale aroma. Het zijn heldere witte wijnen met een witgouden reflectie en een groen tintje als ze jong zijn. Ze worden enkel van Chardonnay druiven gemaakt.

Hoewel Chardonnay druiven ook op veel andere plaatsen in de wereld worden verbouwd, komen ze nergens zo goed tot z’n recht als in de Chablisien. Hier kunnen de wijnstokken putten uit een 160 miljoen jaar oude, kalkrijke grond die hen persoonlijkheid en karakter geeft. De bodem zit vol met fossielen van een uitgestorven oesterachtig weekdiertje, de “exogyra virgula”. De fossielen zijn gemengd met grijze mergel. Het is een ideale voedingsbodem voor de Chardonnay druiven. De bijzondere minerale rijkdom van de grond is één van de geheimen van de Chablis wijnen.

De natuur zorgt voor een goede grond, gecombineerd met de juiste druiven en een geschikt klimaat. Een vierde onmisbaar ingrediënt voor een succesvolle wijn is de kennis en ervaring van de wijnboeren: in elke stap van het productieproces moeten ze beslissingen nemen die bepalend zijn voor de kwaliteit van de wijn. Hier gaan die kennis en ervaring, net als elders in Bourgondië, al eeuwenlang over van de ene op de andere generatie. Sommige wijnhuizen in de Chablisien worden al geleid door de 13e of de 14 generatie. De jongere wijnbouwers zijn vaak goed opgeleid, hebben gereisd en weten tradities te verbinden met moderne ontwikkelingen.

De Chablis-wijnen worden zowel op de linker- als de rechteroever van de Serein geproduceerd. Deze wijnstreek kent 47 climats (afgebakende, eeuwenoude percelen met specifieke geologische en klimatologische omstandigheden die de wijn een eigen persoonlijkheid geven. Daarvan brengen er zeven een grand cru voort: Blanchot, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Preuses, Valmur, en Vaudésir. Ze liggen voornamelijk in Chablis zelf en in de dorpjes Fyé, en Poinchy op de rechteroever van de Serein waar de wijngaarden optimaal kunnen profiteren van de zon. De grand cru’s vertegenwoordigen 1% van alle Chablis-wijnen.

De Chablis Grand Cru wordt het beste geserveerd op een temperatuur van 12°C tot 14°C, Chablis Premier Cru op 10°C tot 11°C en de andere Chabliswijnen nog iets koeler.

Bron: Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne.
Foto: ©BIVB Sébastien BOULARD.