Kasteel van Tanlay

Kasteel van Tanlay
2 Gd Rue Basse, 89430, Tanlay

Zeer fotogeniek. Behoort tot de mooiste Renaissance kastelen in Bourgondië.


Vriendelijke ronde torens, muren van kalksteen, leien daken, obelisken, een brede slotgracht, een groot park… Van alle kanten is kasteel Tanlay zeer fotogeniek. Het behoort tot de mooiste Renaissance kastelen uit Bourgondië en was het decor voor Franse tv-programma’s en films waaronder Angélique Markiezin der Engelen.

Het kasteel is al sinds 1704 in bezit van dezelfde familie. Elke generatie leverde een bijdrage aan de restauratie, vernieuwing of verfraaiing van het kasteel en z’n interieur. De bouw startte in 1663 op de fundamenten van een oud fort.

Het oude kleine kasteel werd de toegang tot het grote kasteel dat in de 17e eeuw werd gebouwd. Toen zijn ook de imposante slotgracht alsmede het decoratieve kanaal in het park gegraven. Een wandeling door het park, langs dit 526 meter lange kanaal, leidt naar een nimfenbron.

Het gemeubileerde Kasteel van Tanlay is te bezichtigen. Bijzonder is vooral de galerij met de trompe-l’oeil; de muren en het plafond lijken gebeeldhouwd, maar in werkelijkheid zijn alle figuren geschilderd. In de koepel van één van de torens, de Tour de la Ligue, is een mooi fresco te zien.

Het kasteel kan van april tot november, uitsluitend met een rondleiding, worden bezocht. Er zijn rondleidingen mogelijk in het Engels. Verder is schriftelijke uitleg in het Nederlands beschikbaar.