Chablis

Chablis
Escale Chablis
1 Rue du Maréchal de Lattre de Tassigny, 89800, Chablis

Het stadje Chablis, aan de Serein, is het hart van de wereldberoemde wijnstreek.


Monniken uit de Abdij van Pontigny, 15 kilometer verderop, begonnen in 1118 in Chablis met de wijnbouw. Ze bouwden in Chablis hun eigen domein: “Le Petit Pontigny” (Rue de Chichée). Het werd in 1568 gedeeltelijk vernield door brand en in 1619 herbouwd. In Le Petit Pontigny vonden de allereerste recepties, feesten, spektakels en banketten van Chablis plaats. Sinds 2023 is er de Cité des Climats et Vins de Bourgogne gevestigd. Daar is een eigentijdse expositie te zien over de wijnen van de Bourgogne, en specifiek over de wijnen van Chablis.

In dit stadje hebben vele generaties wijnbouwers geleefd. Ondanks de vernieling van de bovenstad door de Hugenoten in 1568 en een Duits bombardement in 1940, is nog een aantal oude gebouwen bewaard gebleven. Zo zijn er de Noël torens (Rue Porte-Noël); twee elegante torens met leistenen dak die tegenover het stadhuis staan. Ze waren ooit de toegang tot de benedenstad. De torens werden in 1778 gebouwd en vervingen twee oude, stevigere, vierkante torens die dit deel van de stad vroeger moesten beschermen.

De kapittelkerk Saint-Martin (Place du Regain) dateert uit de 13e eeuw. Het is één van de oudste gotische kerken van Frankrijk. De klokkentoren, met de 50 meter hoge spits, is in 1852 toegevoegd. Op de poort aan de zuidkant van de kerk hebben pelgrims hoefijzer van hun paarden bevestigd om genezing af te smeken van hun rijdieren. Saint-Martin is immers beschermheilige van de cavaliers.

Naast de kapittelkerk staat de Obédiencerie, een gebouw uit de 15e en 16e eeuw. Het was eigendom van het chapiter van Kanunniken van Tours waaraan de kanunniken in Chablis gehoorzaam (obéissant) moesten zijn. De crypte uit de 9e eeuw dient tegenwoordig als wijnkelder voor de premiers en grand crus van de Chablis. De houten wijnpers die hier staat, behoort tot de oudste van de Bourgogne. Op afspraak is een bezichtiging mogelijk.

In de Rue des Juifs is een gebouw uit de 16e eeuw te zien dat in de volksmond de Oude wordt genoemd. Mogelijk was hier vroeger inderdaad een synagoge. In de 12e en 13e eeuw had Chablis een grote Joodse gemeenschap. 

Maak bij een bezoek aan Chablis ook kennis met de Chablisien wijnstreek en de beroemde Chablis wijnen. Vooral op zondagochtenden is Chablis zeer levendig. Dan wordt daar vanaf 8.30 uur een Bourgondische markt gehouden die druk wordt bezocht door de lokale bevolking en door toeristen.