Kerk Saint-Jacques Asquins

Kerk Saint-Jacques Asquins
11, Rue Saint-Martin, 89450, Asquins

In de middeleeuwen vertrekpunt voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en daarom nu onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. 


De kerk in het dorpje Asquins, vlak bij Vézelay, maakt deel uit van het UNESCO werelderfgoed doordat hij in de middeleeuwen vertrekpunt was voor één van de grote Franse pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella, de Via Lemovicensis.

Het voorplein van de kerk, die op een klein heuveltje is gebouwd, biedt een prachtig uitzicht over de Vallei van de Cure en de verderop gelegen colline eternelle (eeuwige heuvel) met de basiliek van Vézelay.

De oudste delen van deze kerk stammen nog uit de 11e eeuw. De kerk is in de 12e eeuw gebouwd, maar later is er veel aan het gebouw veranderd. Van de oorspronkelijke Romaanse stijl is weinig meer te zien.

De toren dateert uit de 18e eeuw. In die periode is ook het interieur van de kerk aangepast waarbij de oude fresco’s verloren zijn gegaan. Het houtwerk werd eveneens in de 18e eeuw aangebracht.

In de vorige eeuw werd een grote muurschildering uit de 16e eeuw ontdekt. In het borstbeeld van de Heilige Jacob (16e eeuw) is een kastje gemaakt waarin ooit de relikwieën werden bewaard.

Doorgaans is de kerk gesloten. Vraag bij het gemeentehuis naar de sleutel.