Boeken over Bourgondië

Bart van Loo
De Bourgondiërs


Meesterverteller Bart Van Loo neemt de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

Lenette Schuijt

De Bourgogne, meer dan wijn & het goede leven

Waarom zie je in de Bourgogne veel kastelen, maar niet van de hertogen van Bourgondië? Hoe komt het dat juist in de Morvan tijdens de Tweede Wereldoorlog het verzet van de maquisards zo sterk was? Waarom zijn er zoveel huizen dichtgespijkerd in de Nièvre, het zuidwestelijk deel van de Bourgogne? En waarom noemen ze sommige huizen in de Morvan ‘melkhuisjes’? Wat is de verklaring voor duizenden beenderen van paarden bij de Roche de Solutré?

Dit soort vragen had ik toen ik al een tijdje in de Bourgogne woonde. Hoe beter ik de streek leerde kennen, hoe meer ik erover wilde weten. Ik dook in archieven en boeken met volksverhalen, en ging geregeld met mijn lief op een research tripje. Zo ontstond een boek. Geen klassieke reisgids, maar een boek vol verhalen en wetenswaardigheden over de streek.

Vakantiegangers op weg naar het zuiden zien de Bourgogne vooral vanaf de snelweg. Slechts een handjevol vakantiegangers strijkt neer in de Bourgogne om te wandelen in de Morvan of te kamperen aan een van de meren. Uiteraard associeert vrijwel iedereen de naam van de streek met bourgondisch leven, genieten van eten en drinken. Om die reden hebben veel kunstenaars, pensionado’s en andere levensgenieters hier een tweede huis. Maar de Bourgogne is ook een gebied waar sloom kauwende koeien in de wei een ander tempo aangeven. Waar romaanse kerken en eeuwenoude abdijen tegenwicht bieden aan een gehaast bestaan. Waar de natuur nog steeds de baas is. Een regio waar je geen gezinscampings of vakantieresorts vindt, maar wel een ouderwetse Hotel de la Poste waar je klassieke streekgerechten kunt eten. Waar bewoners tot op hoge leeftijd groente verbouwen in een eigen moestuintje en een dorpsfeest organiseren om de oogst te vieren.


In dit rijke paradijs wonen we dus. We slapen met het gezang van nachtegalen in mei, we eten groenten uit de tuin en trekken een fles bourgognewijn open. Op zwoele zomeravonden bewonderen we de schitterende sterrenhemel. In de herfst luisteren we naar de bosuilen en stoten elkaar aan als er een bonte specht in de achtertuin landt. Toch hebben we soms behoefte aan ‘even eruit’. Gewoon een paar dagen in onze eigen streek, om op zoek te gaan naar verhalen die horen bij sporen in het landschap. Dit boek is een inspiratie voor mensen die precies dat soort tochtjes.

Bourgogne. Meer dan wijn & het goede leven door Lenette Schuijt. Prijs 24,50

Te bestellen via https://www.lenetteschuijt.nl/bourgogne-meer-dan-wijn-het-goede-leven/