Clos de la Chainette

Clos de la Chainette
Boulevard de la Chaînette, 89000, Auxerre

Eén van de oudste stedelijke wijngaarden van Frankrijk. Ooit in bezit van een abdij en nu van een ziekenhuis. 


De Clos de Chainette ligt in het centrum van Auxerre en is één van de oudste stedelijke wijngaarden van Frankrijk. Hij werd al genoemd in het testament van een bisschop uit de 7e eeuw en hoorde bij de Benedictijner Abdij van Saint-Germain.

Op de website van Clos de la Chainette wordt de geschiedenis van het domein beschreven. De wijn van de monniken uit Auxerre stond al in de 12e eeuw zeer goed bekend: de vraag was zo groot dat het aantal wijnpersen aanzienlijk moest worden uitgebreid. Dramaturg en schrijver Alexandre Dumas (19e eeuw) plaatste de Clos de Chainette in het rijtje van de grote Franse wijnen zoals de Clos de Vougeot, Château Margaux en Château Lafitte. Na de Franse revolutie werden de wijngaarden van de abdij als nationaal bezit verkocht en kwamen ze in particuliere handen. De druivenstokken gingen in de 19e eeuw verloren door de phylloxéra crisis.

In 1890 werd Clos de la Chainette gekocht door de departementale opvang. Patiënten kregen er arbeidstherapie. De wijngaard maakt nog altijd deel uit van een gespecialiseerd ziekenhuis (voor mensen met chronische psychische problemen) maar is in de loop der tijd voor een aanzienlijk deel opgeslokt door de stad. Ooit was de Clos de Chainette 16 hectaren groot. Daarvan is nog ruim 4 hectare overgebleven. Een kwart bestaat uit pinot noir druiven en de rest uit chardonnay druiven.

De wijngaard is niet te bezoeken maar is wel te zien vanaf de Boulevard de la Chaînette. Wie de wijn wil kopen, moet geduld hebben. Er is een wachtlijst.