Wijnroute Côte Chalonnaise en Couchois

Wijnroute Côte Chalonnaise en Couchois
Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne
71100, Chalon-sur-Saône

Route door een contrastrijke streek met in het noorden bekende rode wijnen en in het zuiden witte wijnen. 

Aantal kilometers: 100 kilometer

Op deze route, door een zeer oud wijngebied, kunt u kennismaken met wijnhuizen van de Côte Chalonnaise en de Couchois. Het is een contrastrijke streek waar de monniken van Cluny meer dan 1000 jaar geleden wijngaarden aanplantten. U ontdekt er mooie dorpjes en kunt deelnemen aan geanimeerde evenementen die in het teken staan van wijn. De wijndomeinen en imposante huizen getuigen van een zeer oude traditie.

De wijnbouwers ontvangen u met plezier. Overal waar het label “Vignobles en Découvertes” hangt, is proeven mogelijk. Geniet in het noorden van de Côte Chalonnaise van bekende rode AOC-wijnen zoals Rully en Mercurey. Meer naar het zuiden kunt u de witte wijnen van Montagny of Givry proberen. In dit laatste dorp worden trouwens ook elegante rode wijnen gemaakt die zeer werden gewaardeerd door Hendrik IV.

Maak zeker een omweg via Chalon-sur-Saône om een kijkje te nemen in het museum dat is gewijd aan Nicéphore Niépce die de fotografie heeft uitgevonden en aan het Maison des Vins de la Côte Chalonnaise dat is gewijd aan de appellations uit de regio. 

De route voert door of langs 44 wijndorpen: Santenay, Dezize-lès-Maranges, Paris-l’Hôpital, Sampigny-lès-Maragnes, Cheilly-lès-Maragnes, Saint-Sernin-du-Plain, Dracy-lès-Couches, Saint-Maurice-lès-Chouches, Couches, Saint-Léger-sur’Dheune, Aluze, Chamilly, Chassey-le-Camp, Bouzeron, Chagny, Remigny, Rully, Mercurey, Saint-Martin-sous-Montaigu, Saint-Mard-de-Vaux, Saint-Denis-de-Vaux, Barizey, Jambles, Saint-Jean-de-Vaux, Fontaines, Mellecey, Dracy-le-Fort, Givry, Moroges, Bissey-sous-Cruchaud, Saint-Désert, Rosey, Buxy, Montagny-lès Buxy, Jully-lès-Buxy, Saint-Vallerin, Germagny, Chenôves, Bissy-sur-Fley, Saules, Saint-Boil, Cully-lès-Roches, Saint-Gengoux-le-National, en Sercy.

Route en kaart: ©Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne