Givry

Givry

71640, Givry

Een aantrekkelijk oud stadje te midden van de wijngaarden van de Côte Chalonnaise in het zuiden van Bourgondië.


Niet ver van Chalon-sur-Saône, in het zuiden van Bourgondië ligt, omgeven door wijngaarden, het oude plaatsje Givry. Het stamt nog uit de Gallo Romeinse tijd en werd in de middeleeuwen een versterkt dorp. De stadswallen hadden toegangspoorten naar alle windrichtingen. Waar voorheen de Oostpoort was, werd tussen 1759 en 1771 de Klokkenpoort gebouwd. Op de oostgevel staat het Franse wapen en aan de westgevel het wapen van Givry.

Een bijzonder gebouw is de Halle Ronde, tussen 1825 en 1830 geconstrueerd als graanmarkt. Tegenwoordig worden er vaak exposities georganiseerd. Op het pleintje waar hij staat, zijn ’s zomers gezellige terrasjes te vinden. De hal is een historisch monument, net als de Saint-Pierre-et-Saint-Paul kerk, de fonteinen en wasplaatsen, en de Cellier aux Moines.

De opvallende Saint-Pierre-et-Saint-Paul kerk met z’n 47 meter hoge spitse toren en grote koepel, net buiten de oude stadsmuren en vlakbij de klokkentoren, dateert uit de 18e eeuw. De koepel heeft een diameter van 11 meter, is 25 meter hoog en wordt ondersteund door acht Ionische zuilen. Deze kerk is niet, zoals gebruikelijk, georiënteerd naar het oosten waar het heilige land ligt maar naar het zuiden omdat de inwoners een mooie ingang aan de hoofdweg wilden.

Van de fonteinen en wasplaatsen is het Lavoir de Cortiambles de meest bijzondere. Het buurtschap Cortiambles ligt net buiten Givry. Hier is een impluvium wasplaats uit 1829 te zien. Via het schuine dak kwam het regenwater in het bassin.

Eveneens buiten Givry ligt het grote wijndomein Le Cellier aux Moines met een aantal gebouwen uit 1130 en een enorme cisterciënzerkelder. Hier maakten de monniken van de Abdij van la Ferté zeven eeuwen lang, tot aan de Franse revolutie, hun wijnen. Met negen eeuwen geschiedenis, behoort tot de oudste wijnhuizen van Bourgondië.

Givry telt bijna 20 wijndomeinen, verspreid over 265 hectaren. Ze leverden ooit de favoriete wijnen van koning Henri IV. Het zijn overwegend rode wijnen (85%) die er worden gemaakt en voor een klein deel witte wijnen (15%).

Op de eigen website zegt de gemeente Givry dat het beschikt over het oudste burgerlijke register van Frankrijk: een parochieregister waarin huwelijke en begrafenissen van 1334 tot 1357 zijn geregistreerd. Het laat zien hoezeer de bevolking in 1348 werd getroffen door de Zwarte Dood.

Aan het begin van de zomer wordt in Givry elk jaar een groot muziekfestival, de Musicaves, georganiseerd en in september een wijnfestival.

Bron: website gemeente Givry