Mont Rome

Mont Rome

1 Rue de Mazenay, 71510, Saint-Sernin-du-Plain

Een heuvel met een mooi uitzicht en een bijzonder antiek openluchttheater.


De Mont Rome is een 547 meter hoge heuvel die een mooi uitzicht biedt over de Vallei van de Saône. Hij ligt tegenover de Mont de Rème (514 meter). De heuvels zijn genoemd naar Romulus en Remus, de stichters van Rome.

Bijzonder aan de Mont Rome is het antieke openluchttheater, dat tussen 1993 en 2001 eigenhandig werd gebouwd door de Franse componist, dirigent en schrijver Patrice Sciortino. Hij componeerde voor radio, tv en film en schreef onder andere kamermuziek, orkestmuziek, koormuziek, toneelmuziek en cantates. Begin 2022 overleed hij op 99-jarige leeftijd.

Voor de bouw van zijn theater koos Patrice Scorpio specifiek deze plek vanwege de energie vanuit de aarde die hij hier voelde. Vaak bouwde hij er in z’n eentje. Soms kreeg hij hulp van zijn dochter of van anderen. Alles deed hij zelf: de toegangsweg aanleggen, terrein uitgraven en ophogen, geschikte stenen zoeken en naar de heuvel versjouwen, en de tribunes metselen. De bouwstenen zijn allemaal afkomstig uit de regio en vaak zijn daarin nog fossielen te ontdekken.

“Muziek en theater zijn altijd het zout in mijn leven geweest”, zo motiveerde hij zijn enorme bouwproject. Hij noemde het theater naar zijn zoon David. In 2008 werd het uitgebreid en momenteel biedt het plaats aan 800 toeschouwers. De twee enorme rotsblokken die op de achtergrond staan, zorgen voor een geweldige akoestiek.

Theater David op de Mont Rome is een magnifieke locatie voor zomeravondconcerten. Natuur en muziek zijn er perfect met elkaar in harmonie. Sinds 2001 wordt hier elke zomer een reeks klassieke concerten gehouden onder de naam Les Nuits du Mont Rome.