Côte du Couchois

Côte du Couchois
71490, Couches

Gebied met veelkleurige bodems die de wijnen hun nuances geven.


Ten zuiden van de Hautes-Côtes de Beaune en ten westen van de Côte Chalonnais ligt op een hoogte van 200 tot 300 meter de Couchois, een wijnstreek van ongeveer 250 hectaren. Hier produceren twaalf domeinen, met respect voor het milieu, een karaktervolle wijn. Hun AOC-wijnen zijn robijnrood en neigen zelfs naar paars. Maar er worden ook verdienstelijke witte wijnen en crémants gemaakt.

De domeinen zijn verdeeld over zes gemeenten: Couches, Dracy-les-Couches, Saint-Maurice-les-Couches, Saint-Sernin du Plain, Saint-Jean de Trezy et Saint-Pierre de Varenne. Sinds enkele tientallen jaren mogen de wijnen uit dit gebied het kwaliteitskeurmerk AOC Bourgogne Côtes de Couchois dragen. Epicentrum van dit wijngebied is het Kasteel van Couches. Volgens de archieven wordt daar al meer dan vier eeuwen wijn geproduceerd en verkocht.

Bijzonder voor deze streek zijn de wisselende kleuren van de grond. Soms neigt die naar blauw, soms naar oranje. Maar hij kan ook in de richting van pistachegroen, geel, grijs, roze of paars gaan. Terwijl de andere wijnstreken uit Bourgondië een kalkgrond uit de Jurassic periode hebben, heeft de Côte du Couchois een kleiachtige grond uit het nog oudere Trias tijdperk. De veelkleurige kleigrond wordt dooraderd met gelige zandsteen (grès).

Elke kleur heeft z’n eigen geologische DNA en dat werkt door in de aromatische kwaliteiten van de wijnen. Ze geven de Pinot Noir wijnen hun persoonlijkheid en nuances. De witte Chardonnay druiven komen het beste tot hun recht op de zandsteen waar ze moeite moeten doen om genoeg water te krijgen. Uit die grond halen ze hun subtiele minerale tonen.

De Côte Couchois is wat minder bekend dan z’n buren. Een reden temeer om erop verkenning te gaan.

Ontdek deze streek door de Wijnroute Côte Chalonnaise en Couchois te volgen.