Weekmarkt Chagny

Weekmarkt Chagny
Rue de Beaune, 71150, Chagny

Eén van de grootste weekmarkten van Bourgondië.


Met meer dan 200 kramen is de weekmarkt van Chagny één van de grootste van Bourgondië. Elke zondagochtend puilt het centrum van het kleine stadje uit. Met hun enorme aanbod aan verse, kleurrijke, geurige en smakelijke streekproducten trekken de marktkooplui massa’s bezoekers. Op drukke dagen zijn het er zo’n 6.000.

De geanimeerde en schilderachtige markt is zowel bij de lokale bevolking als bij de toeristen populair. Uit de verre omtrek komen mensen hier hun inkopen doen. Chef-koks van restaurants uit de omgeving struinen al vroeg in de ochtend langs de kramen om de beste lokale producten voor hun gerechten te vinden. Vakantiegangers kijken er hun ogen uit.

Het rechthoekige plein voor het 19e-eeuwse gemeentehuis met z’n neoklassieke gevel is het hart van de markt. Aan weerszijden liggen de markthallen, elk met 11 arcades. Van daaraf strekt de markt zich, met vertakkingen door alle straatjes in het centrum, uit tot aan het Place d’Armes. Dat is het plein met het bekende beeld van de Franse haan die door de Belgische kunstenaar Peter Meyers is gemaakt uit Cortenstaal. Fijnproevers kennen het Place d’Armes ook vanwege Maison Lameloise, het enige restaurant in Bourgondië met drie Michelin sterren, dat hier is gevestigd.

Hoe oud de markt is, kan niemand met zekerheid zeggen. Volgens de regionale pers verschafte Robert II, Hertog van Bourgondië, Chagny in 1282 privileges voor het houden van markten. Maar in de gemeentelijke archieven zijn daarvoor geen bewijzen gevonden.

Sinds 2009 heeft de markt het label “Saveurs et Savoir-faire de Bourgogne”. Het aanbod is zeer gevarieerd en afgestemd op elke beurs. Kleine kooplui uit de vlakte van de Saône staan gebroederlijk naast de grote producenten.

Wie er een lokale specialiteit wil kopen, kan niet heen om de “Judrus”, de grote gedroogde worsten uit Chagny. Ook de jambon persillé (peterselieham) wordt aanbevolen, net als de verse groente en het fruit, het vlees en gevogelte, de koeien- en geitenkazen en de ouderwetse broden. Veel vaste klanten komen er voor de warme geroosterde kip.

Op de boerderijmarkt, aan de andere kant van het gemeentehuis, worden biologische producten en pluimvee aangeboden. Richting het Place d’Armes staan de kramen met alles wat niet eetbaar is zoals kleding, tassen, gordijnen, klokken.

De cafés in het centrum van Chagny zijn op zondagochtend al vroeg open voor een ontbijt met een kop koffie en een croissant. Later op de dag serveren ze een kir, een lokaal biertje of een aperitiefplankje om het marktbezoek af te sluiten.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Bourgondische Zaken.