Kasteel van Germolles

Kasteel van Germolles

100 Place du 5 septembre 1944, 71640, Mellecey

Het best bewaarde kasteel van de hertogen van Bourgondië.


Dit kasteel, in het hart van Bourgondië, was een geschenk van Philippe le Hardi, hertog van Bourgondië, aan zijn vrouw Marguerite de Flandre. Met een aantal grote kunstenaars uit die tijd, toverde zij het gebouw aan het eind van de 14e eeuw om tot een luxueus verblijf.

Het domein van Germolles was in de 13e eeuw het bezit van de “seigneurs” (heren) van Germolles. Waarschijnlijk was het kasteel op dat moment niet veel meer dan een verstevigd huis of een fort. De laagst gelegen kapel, de kelder, en waarschijnlijk ook de ingang met de beide ronde torens dateren nog uit die tijd.

In 1380 kwam het domein in handen van de hertog die het aan zijn vrouw schonk. De hertogin besloot het sobere en ouderwetse fort te veranderen in een plattelandspaleis. Het was een kostbaar project dat zo’n tien jaar in beslag nam.

Het woongedeelte van de hertog en de hertogin is goed bewaard gebleven. Op de eerste verdieping bevond zich hun suite. In één van de kamers waren nog de originele muurschilderingen zichtbaar; met de initialen “P” en “M” en de edele distels. Die zijn recent gerestaureerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat in andere kamers margrieten en rozen op de muren waren geschilderd.

Van de grote rozentuin die de hertogin liet aanleggen, is niets meer over. De hertogin liet de rozenblaadjes verwerken tot rozenwater: ze gingen naar Vlaanderen waar ze werden gedestilleerd. Verder had de hertogin een schaapskooi: niet alleen omdat ze deze dieren leuk vond, maar ook om het houden van schapen in Bourgondië in zwang te brengen. Met hun wol hadden de schapen Vlaanderen immers voorspoed gebracht.

Dankzij de architectuur, de decoratie en de landelijke omgeving, was het Kasteel van Germolles een unieke en innovatieve plek. Een bezoek aan dit kasteel geeft een inkijkje in het leven aan het hof van de hertogen aan de vooravond van de Renaissance.

Bezoeken zijn alleen op afspraak mogelijk en moeten minimaal een week van tevoren worden afgestemd. Dat kan via het formulier op de website. Een wandeling door het park, dat is ingericht in de romantische Engelse stijl van eind 19e eeuw, vormt een mooie afsluiting van zo’n bezoek.