De Franse bandenfabrikant Michelin brengt al sinds 1900 een gids uit om reizigers te helpen. In die beginjaren van de auto was het nog een heel avontuur om door Frankrijk te reizen. Want waar moest je tanken? Waar kon je goed eten of overnachten? De Michelin Gids gaf antwoord op al die vragen.
Sinds 1926 gebruikt Michelin sterren om de kwaliteit van de restaurants aan te duiden. Eén ster staat voor een verfijnde keuken die een bezoek waard is; twee sterren voor een uitzonderlijke keuken die een omweg waard is; en drie sterren voor een unieke keuken die de reis waard is. In de afgelopen eeuw zijn de Michelin sterren uitgegroeid tot de meest prestigieuze onderscheiding die de chef-koks wereldwijd kunnen behalen.
Professionele, onafhankelijke, inspecteurs van Michelin bezoeken dagelijks restaurants om de kwaliteit ervan te beoordelen. Ze doen dat anoniem en betalen hun rekening zoals iedere andere gast. Om te bepalen of een restaurant een ster krijgt, hanteren ze vijf criteria:
Bij de sterren gaat het dus alleen om het eten. Hoe luxe het interieur van het restaurant is, doet er niet toe.
Behalve de sterren, hebben de Michelin inspecteurs ook nog heel veel andere adressen geselecteerd waar gasten goed kunnen eten. Ze zijn er in allerlei prijscategorieën.
Zo zijn er de Bib Gourmand restaurants die bekend staan vanwege hun aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Een driegangenmenu kost er niet meer dan circa € 40. Het hoofd van Bibendum, het Michelin-mannetje, staat symbool voor deze categorie restaurants. Het symbool van een bord met bestek wijst op de restaurants die voor een nog lager bedrag lekker eten serveren. U vindt ze op www.viamichelin.nl onder het tabblad met het bestekje.
De volgende restaurants in Bourgondië hebben één of meerdere Michelin ster(ren):