Château de Courban

Château de Courban
7, Rue du Lavoir, 21520, Courban

Een charmant familieverblijf op het Franse platteland met een gastronomisch restaurant.


Dit Bourgondische chateau, op de grens met de Champagnestreek, is in 1998 gekocht door de familie VandenDriessche. Het is een herenhuis uit 1830, gebouwd op de plek waar ooit een kasteel stond. Bij de aankoop in 1998 was het enigszins vervallen en de tuin was verwilderd.

De nieuwe eigenaren toverden het geheel om tot een charmant familieverblijf met een prachtige tuin. Inmiddels ontvangen ze er ook gasten die op zoek zijn naar de rust van het Franse platteland en willen genieten van een gastronomische keuken. In 2018 kreeg hun restaurant een Michelin ster. Die verviel in 2024 na een wisseling van chef-koks.

Nicolas Thomas nam begin 2023 de verantwoordelijkheid voor de keuken over van zijn voorganger. Op creatieve en poëtische wijze wil hij eenvoudige ingrediënten laten stralen. Zijn stijl is authentiek en gericht op het herontdekken van smaken. Hij is vooral geïnteresseerd in planten en werkt graag met fruit, groenten, en granen. Bij Château de Courban heeft hij zijn eigen groenten- en kruidentuin. Ter bereiding van die producten gebruikt hij natuurlijke gistingsprocessen en speelt hij met de zuurgraad, het pekelen, de rijping en de gaarheid.

Overigens is deze chef-kok ook een getalenteerd vioolspeler. Zijn professionele muziekcarrière was goed op stoom toen hij in 2009 tijdens een diner in een sterrenrestaurant werd gefascineerd door de gastronomie en besloot om van richting te veranderen. In 2018 won Nicolas Thomas z’n eerste Michelin ster. 

Behalve een restaurant heeft het kasteel ook een hotel met spa.