La Côte d’Or (gastronomisch)

La Côte d’Or (gastronomisch)
2, Avenue Bernard Loiseau, 21210, Saulieu

Het beroemdste restaurant in de Bourgogne, van de legendarische chef-kok Bernard Loiseau, heeft twee Michelin sterren.


Het beroemdste restaurant van Bourgondië is waarschijnlijk La Côte d’Or. Het ligt halverwege de N6 van Parijs naar Lyon, aan de voet van de Morvan. Wie over de Route Nationale door Saulieu rijdt, kan de gele façade haast niet over het hoofd zien.

Dit restaurant is onlosmakelijk verbonden met de legendarische topkok Bernard Loiseau die in 2003 op tragische wijze het leven verliet. Zijn bestaan was gewijd aan topgastronomie en de Franse levenskunst. Hij wilde, met alle zintuigen wijd geopend, de streek beleven. Belangrijk daarbij waren authenticiteit, gezelligheid en een hoge mate van uitmuntendheid.

Zijn weduwe, Dominique Loiseau, zette het levenswerk van haar man voort. Patrick Bertron die toen al 21 jaar samenwerkte met Bernard Loiseau, kreeg de leiding over de keuken. Inmiddels is hij opgevolgd door Louis-Philippe Vigilant. Zijn kaart combineert innovatieve, nieuwe gerechten met de grote klassiekers van Bernard Loiseau.

Het restaurant wil een eerlijke streekkeuken met details en subtiliteiten voor fijnproevers aanbieden. Daarbij draait alles om de smaak. “De authenticiteit van smaak” is dan ook het motto van La Côte d’Or. Het restaurant heeft twee Michelin sterren. 

Ondertussen is de nalatenschap van Bernard Loiseau uitgegroeid tot een groep. Relais Loiseau in Saulieu is het moederbedrijf. Naast La Côte d’Or omvat het ook een hotel, een bistro, een spa en een boetiek. Verder zijn er restaurants in Dijon, Beaune en Besançon.