La Côte Saint-Jacques (gastronomisch)

La Côte Saint-Jacques (gastronomisch)

12, Faubourg de Paris, 89300, Joigny

Al sinds 1976 twee Michelin sterren voor de verfijnde keuken en sinds 2021 een groene Michelin ster voor duurzaamheid. De gerechten zijn modern en creatief.


Chef-kok Jean-Michel Lorain ziet koken als iets dat eenvoudig en lekker moet blijven. Het is bedoeld om te delen, zo zegt hij op zijn website. Wie proeft van zijn “eenvoudige” gerechten, waarin met texturen en contrasten is gespeeld, ontdekt echter verborgen smaken.

De gasten van restaurant La Côte Saint-Jacques, in het noorden van de Bourgogne, kunnen er een moderne en creatieve keuken verwachten die tot stand komt dankzij de kwaliteitsproducten van tuinders, kwekers, vissers en andere leveranciers uit de omgeving van Joigny.

Het is ontstaan uit een familiepension dat Marie Lorain in 1934 opende. Ze noemde het pension naar de heuvel waar het op uitkeek: de Côte Saint-Jacques. Haar zoon Michel bouwde de eenvoudige herberg uit tot een restaurant van formaat. Hij kreeg in 1971 de eerste Michelin ster en in 1976 de tweede. 

In 2000 nam diens zoon, Jean-Michel, de leiding over. Hij kookt er momenteel samen met zijn opvolger Alexandre Bondoux, de zoon van zijn zus.

Behalve de mooie eigentijdse creaties van de huidige chef-koks staan er op de kaart ook nog enkele grote klassiekers van Michel Lorain. Signature dishes zijn de Bresse kip met stoom van Champagne, de Boudin noir bloedworst versierd met prachtige mousselinepuree, en de Mille-feuille met drie lichte crèmes.

Sinds 2021 heeft deze keuken tevens een groene Michelin ster vanwege de duurzame aanpak. Die bestaat onder andere uit het inkopen bij lokale producenten, een eigen moestuin, aandacht voor natuurlijke en biologische wijnen, goed afvalbeheer en de inzet voor biodiversiteit via de eigen vereniging Dessine nous un Avenir (teken een toekomst voor ons).

De zalen van het restaurant zijn smaakvol ingericht. Behalve van de heerlijke gerechten uit de keuken, genieten de gasten er van de rust op de oevers van de Yonne en van het mooie landschap. De zeven enorme ijzeren vissen aan het rand van het water zijn kunstwerken van Sylvain Subervie. ’s Avonds worden ze sprookjesachtig verlicht.

La Côte Saint-Jacques heeft ook een luxe hotel (Relais & Châteaux) met een spa van 800 m2. In Bangkok zette Jean-Michel Lorain het restaurant J’AIME op. Het heeft één Michelin ster en wordt geleid door zijn dochter Marine Lorain.