La Grande Traversée du Morvan

La Grande Traversée du Morvan

89200, Avallon

Een mountainbikeroute van 248 kilometer, dwars door de Morvan. Is te verlengen, via het Centraal Massief, naar de Middellandse Zee.

Vertrekpunt route: Avallon
Aantal kilometers: 248 kilometer

De Grande Traversée du Morvan is een fantastische meerdaagse mountainbiketocht door een uniek natuurpark met afwisselende landschappen en schilderachtige Franse plaatsjes.

Deze tocht sluit aan op de Grande Traversée (“de grote oversteek”) van het Centraal Massief die in de jaren ’90 speciaal voor mountainbikers uitgezet en inmiddels is uitgebreid van 680 naar 1.380 kilometer. Het volledige traject is bewegwijzerd.

Het deel door de Morvan is enkel geschikt voor conventionele of elektrische mountainbikes en zal vooral avontuurlijke fietsers aanspreken. Doorgaans wordt het in zeven etappes gereden.

Van Avallon naar Quarré-les-Tombes: 52 kilometer

De route start in het tuinstadje Avallon, in het noorden van het Regionaal Natuurpark De Morvan. Via de wilde en steile vallei van de Cousin gaat hij door een coulisselandschap naar het Lac du Crescent, één van de zes grote stuwmeren van dit natuurpark. Deze eerste etappe is een mooie kennismaking met het granietmassief van de Morvan.

Van Quarré-les-Tombes naar Saulieu: 46 kilometer

Vanuit het plaatsje Quarré-les-Tombes, dat z’n naam dankt aan de vele sarcofagen rond de kerk, zet de route zich voort in zuidelijke richting: door het Forêt au Duc (“het bos van de hertog”), langs de benedictijner Abdij La Pierre qui Vire, over de rechteroever van het stuwmeer van Saint-Agnan en via het Parkhuis van de Morvan naar Saulieu waar men heerlijk kan eten.

Van Saulieu naar het stuwmeer van Settons: 34 kilometer

Het eerste stukje gaat over een oud kronkelend spoorlijntje dat Saulieu verbond met Corbigny. Daarna volgen aangename paden die worden onderbroken door gehuchtjes. Onderweg wordt het coulisselandschap afgewisseld met loofbossen. Bij het stuwmeer van Chamboux zijn allerlei vogelsoorten te spotten. Het stuwmeer van Settons is het eindpunt van deze etappe.

Van het stuwmeer van Settons naar Anost: 54 kilometer

La Grande Traversée gaat hier wat meer de hoogte in. Het is genieten van de mooie uitzichten over de groene heuvels in het midden van de Morvan. Door de naaldbossen rijdt men richting Ouroux met, vlakbij de kerk, een mooi panorama op het stuwmeer van Pannecière. Zo komt men in Anost, het plaatsje van de Galvachers.


Van Anost naar La-Grande-Verrière: 51 kilometer

In de voetsporen van de galvachers, die met een ossenkar rondtrokken om de boeren te helpen op het land en met transport, gaat de Grande Traversée verder over mooie paden en door prachtige bossen. Na de beklimming van de Haut-Folin, de hoogste top van de Bourgogne, volgt via Glux-en-Glenne de afdeling naar La-Grande-Verrière.

De Grande Traversée van het Centraal Massief, die start in Château-Chinon, komt na 8,31 kilometer (bij les Rollots) uit op deze route. Bij La-Tagnière scheiden beide routes zich. De Grande Traversée van de Morvan buigt af naar het noorden en gaat via Uchon naar de historische stad Autun.

Van La-Grande-Verrière naar La-Chapelle-sous-Uchon: 52 kilometer:

Hier komt de Morvan ten einde. Het landschap wordt minder bergachtig. Door de velden voert de route over de toppen van de Moiron naar Sant-Léger-sous-Beuvray en Étang-sur-Arroux. Fietsend langs het riviertje de Arroux komen de laatste hellingen van de Morvan voorbij. Na La- Tagnière volgen enkele steile passages en een bos alvorens de afdeling naar La-Chapelle-sous-Uchon kan beginnen.

Van La-Chapelle-sous-Uchon naar Autun: 28 kilometer

Een korte etappe naar het eindpunt van La Grande Traversée: het Meer van Vallon in Autun.

Vervolg Grande Traversée van het Centraal Massief door de Bourgogne

Van La-Grande-Verrière naar Toulon-sur-Arroux: 59,26 kilometer

Onder La-Grande_Verrière, bij La-Tagnière, eindigt de Grande Traversée du Morvan en gaat de Grande Traversée van het Centraal Massief verder. Bij het verlaten van het natuurpark ontstaat een zachter heuvellandschap met slingerende paden langs weilanden die zijn afgezet met groene hagen. Ook hier kan men genieten van schitterende uitzichten. Het eindpunt van deze etappe ligt aan de Arroux.

Van Toulon-sur-Arroux naar Bourbon-Lancy : 47,92 kilometer

Dit is een toch over paden en kleine wegen met weinig verkeer door het coulisselandschap van de Bourbonnais. Eventueel is een korte omweg mogelijk over de Mont Dardon. Van daaraf is op heldere dagen de Mont Blanc te zien. De etappe eindigt in het middeleeuwse stadje Bourbon-Lancy dat tevens kuuroord is.

Een alternatieve route van Toulon-sur-Arroux naar Bourbon-Lancy is 48,55 kilometer lang en gaat via de Mont Beuvray waar de resten te zien zijn van de beroemde Gallische plaats nederzetting Bibracte. Van daaruit wordt koers gezet naar Larochemillay, een rots die wordt gedomineerd door het kasteel op de top. Verderop maken de bossen plaats voor een coulisselandschap. Na Luzy komt deze alternatieve route bij Issy-l’Eveque weer op het hoofdtraject van de Grande Traversée.

Bourbon-Lancy is in Bourgondië de laatste plaats langs de Grande Traversée van het Centraal Massief. Met de oversteek van de Loire, komt men in de Allier. Van daaruit is het, via de regio’s Auvergne-Rhône-Alpes en Occitanië, nog meer dan 1.000 kilometer fietsen naar het eindpunt Cap d’Agde aan de Middellandse Zee.

Zie voor meer informatie over de Grande Traversée de website van GTMC. Daar zijn ook de GPX-bestanden van de route te vinden alsmede tips voor overnachtingsadressen.

Bron: GTMC

©GTMC