Quarré-les-Tombes

Quarré-les-Tombes
Office de Tourisme du Grand Vézelay
1 Rue du Grand Puits, 89630, Quarré-les-Tombes

Rondom de kerk van dit dorpje is het bezaaid met graftombes waarvan de herkomst onbekend is.


Quarré-les-Tombes is een dorpje in de Morvan, in het zuiden van de Yonne, en is gebouwd op een heuvel van graniet. Mede door de aanwezigheid van enkele winkeltjes, is het redelijk levendig. Dat is vooral het geval op zondagmiddagen tussen Palmzondag en 11 november wanneer de plaatselijke chocolatier verse wafels bakt op het dorpsplein.

Het dorpje Quarré-les-Tombes dankt zijn naam aan de vele graftombes die bezaaid liggen rondom de Saint-Georges kerk. In totaal zijn het er 112. Het is niet bekend waar ze vandaan komen. Volgens archeologen komt de steen van een groeve circa 25 kilometer verderop: van Mailly-le-Château of Saint-Moré.

Er zijn bronnen die zeggen dat het aantal sarcofagen op deze plek ooit groter was dan 1.000. Het blijft een mysterie waarom het er zoveel zijn. Was dit een depot van een steengroeve uit de buurt? Was hier in de 7e eeuw, onder bescherming van de Saint-Georges kerk, een dodenstad? Een aantal sarcofagen is leeg. Mogelijk zijn de resten in de loop der eeuwen vergaan.

De sarcofagen lagen eerst op het kerkhof voor de kerk. In 1871 liet de toenmalige burgemeester de tombes verplaatsen om het dorpsplein te kunnen vergroten.