Autun

Autun
Toeristenbureau Autun

13 Rue du Général André Demetz, 71400, Autun

Gesticht door de Romeinse keizer Augustus. De sporen van 2.000 jaar geschiedenis zijn nog heel goed te zien in deze stad.


Autun is een historisch stadje, gelegen op de oever van de Arroux en aan de rand van de Morvan. Het dankt z’n bestaan aan de Romeinse keizer Augustus die hier omstreeks 15 voor Christus een nieuwe stad met grandeur stichtte: Augustodunum. Maar ook latere inwoners hebben bijgedragen aan het rijke erfgoed van Autun. De restanten van ruim 2.000 jaar geschiedenis zijn binnen en buiten de stadsgrenzen nog altijd goed zichtbaar.

Het plateau bij de piramide van Couhard biedt een prachtig uitzicht over Autun. Enkele gebouwen springen direct in het oog: links de Ursulinentoren (7e eeuw) met daarop de maagd Maria, in het midden de Kathedraal Saint-Lazare met z’n spitse toren (12e eeuw), en wat meer naar rechts het voormalige seminarie (17e eeuw) met de gekleurde Bourgondische dakpannen dat tegenwoordig een militaire academie is, Bij het Croix de la Libération (bevrijdingskruis ter herdenking van de bevrijding van Autun in 1944) bovenop de Mont Saint-Sébastien is het uitzicht nog weidser. Vanaf de parkeerplaats Pierre de Couhard is dat een pittige wandeltocht van 10,8 km (3.15 uur).

De achthoekige Ursulinentoren, voorheen de gevangenistoren, maakt deel uit van de stadswallen en is het enige wat nog over is van een oude burcht die hier ooit stond. Het Mariabeeld werd in de 19e eeuw op de toren geplaatst. Op de stadswallen zijn in de loop der eeuwen mooie herenhuizen gebouwd.

Niet ver van de Ursulinentoren liggen, vlak bij elkaar, de kathedraal Saint-Lazare en het museum Rolin. Achter het museum bevindt zich de oude gevangenis uit 1855. Dit was één van eerste en één van de weinige ronde gevangenissen in Frankrijk. De ronde constructie bood de mogelijkheid om vanaf een centraal punt goed zicht te houden op alle cellen.

Er zijn vier musea in Autun. Het Museum Rolin toont een collectie archeologische vondsten, beelden, schilderijen en kunstvoorwerpen vanaf de oudheid tot aan de 20e eeuw. Het Museum Lapidaire is gewijd aan de archeologie van Autun. Verder heeft de stad een natuurhistorisch museum en een museum over de kinderen die deel uitmaakten van de strijdkrachten. Dit Musée des enfants de Troupe is gevestigd in het militaire lyceum waar opleidingen voor de cavalerie worden gegeven.

Autun is een keizerlijke stad. De uit Corsica afkomstige Napoleon Bonaparte leerde hier in 1779, in het lyceum dat later naar hem is vernoemd, Frans. Hij verbleef in hotel Saint Louis dat nog steeds bestaat en tot de oudste hotels van de stad behoort.

Naast dit lyceum staat het gemeentehuis van Autun (19e eeuw) waarvan de benedenverdieping tevens de markthal is. Elke woensdag- en vrijdagochtend worden hier, onder de arcades, de verse producten uit de streek uitgestald. Op vrijdagochtenden strekt de markt zich ook uit over uit het plein buiten het gemeentehuis, de Place du Camps de Mars. Jaarlijks is dit op 1 september ook de locatie waar een grote markt met festiviteiten wordt georganiseerd om te vieren dat op die datum in 972 de relikwieën van de heilige Lazarus naar Autun kwamen.

De stad is te voet te verkennen. Wie tussendoor even aan het water wil uitrusten, kan terecht aan het Plan d’Eau de Vallon; een recreatiemeer tegenover het theater. Zwemmen is er overigens niet toegestaan.

In de zomermaanden is tevens een stadstoer door Autun mogelijk met een toeristentreintje.