Avallon

Avallon
Office de Tourisme du Grand Vézelay
7-5 Rue Bocquillot, 89200, Avallon

Een charmant stadje op een granietrots, gelegen aan de rand van de Morvan.

Avallon is een charmant stadje, aan de rand van de Morvan, op een granietrots die uitkijkt over de Vallei van Cousin. Door de ligging had een eeuwenlang een belangrijke strategische positie. De stadswallen, torens, steegjes en vakwerkhuizen dateren nog uit de Middeleeuwen.

Behalve door de oude wallen, wordt Avallon ook omgeven door een groene gordel. De terrastuinen zijn in de 10e eeuw ontstaan. De monniken, verbonden aan de abdij van Autun, verbouwden er hun groenten en geneeskrachtige tuinen. Door de komst van de supermarkten waren ze in verval geraakt, maar sinds een aantal jaren worden ze weer beter onderhouden.

De Collegiale Saint-Lazare uit de 8e eeuw is in de oude stadswallen gebouwd. Rond het jaar 1.000 kreeg de kerk een relikwie van de heilige Lazarus die werd gezien als genezer van lepra. De kerk heeft door de eeuwen heen de nodige veranderingen ondergaan. Na een vernieling door brand en stormen, is hij in de 19e eeuw weer hersteld.

Avallon heeft twee interessante musea. Het Kostuummuseum (Musée du Costume, 6 Rue Belgrand) toont, verspreid over 12 zalen, kleding vanaf de 18e eeuw tot nu toe. Het heeft zo’n 3.000 kledingstukken en exposeert een deel ervan aan de hand van een jaarlijks wisselend thema. Voor 2022 is dat: Van Familieportret tot Modefotografie. Het museum is van half april tot 1 november dagelijks geopend.

Het Museum Jean Desprès (Impasse du College) bezit een collectie sculpturen, edelsmeedwerk, schilderijen, prehistorische opgravingen. Ook geeft het informatie over de cultuur en religie van de Yao, een minderheid uit het zuiden van China en het Noorden van Thailand. Vanaf februari tot november is het museum inde weekenden en op feestdagen open. Tijdens schoolvakantie is het vrijwel dagelijks geopend met uitzondering van de dinsdagen.

Enkele opvallende gebouwen liggen vlak bij elkaar aan de Rue Bocquillot: de klokkentoren; het Maison des Sires de Domecy, het stadsverblijf van de sires van Domecy waar tentoonstellingen worden gehouden; en de voormalige zoutzolder (die tegenwoordig dienst doet als ruimte voor exposities en concerten. Vanaf de 13e eeuw had de staat het monopolie op zout, wat een belangrijk conserveermiddel was. In dit depot kon maximaal 980 kubieke meter zout worden opgeslagen.

Het Toeristenbureau van Avallon heeft een stadswandeling uitgezet langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Een kikker, afgebeeld in bronzen driehoeken in de straatstenen, wijst de weg. Hij is de mascotte van de stad sinds in 2006 een beeld van de kikker is geplaatst voor de Saint-Lazare. Een uitgebreide beschrijving van de belangrijkste monumenten en steegjes op de route is voor enkele euro’s te koop bij het Toeristenbureau.