Bourbon-Lancy

Bourbon-Lancy
OTT Bourbon-Lancy

Place de la Mairie, 71140, Bourbon-Lancy

Al meer dan 2000 jaar kuuroord voor keizers, koningen, prinsen en andere beroemdheden.


Bourbon-Lancy, gelegen aan de Loire en aan de rand van de Morvan, is al meer dan 2000 jaar een kuuroord. De warmwaterbronnen waren al in de Gallo-Romeinse tijd bekend. Illustere personen kwamen hier kuren waaronder Romeinse keizers, koning Frans I en zijn schoondochter Catherine de Médicis, prinsen, beroemde schrijvers en schilders.

Het kuuroord is ingericht op de behandeling van reuma, cardiovasculaire ziekten en fibromyalgie. Maar ook zonder gezondheidsklachten of ziekten kan men hier terecht voor een minikuur. Er zijn vier bronnen met thermaal water van 58 graden dat relatief veel lithium bevat. Die stof regelt stemmingen en vermindert angst, onrust en stress. Verder zit er in het water een geringe hoeveelheid calcium, magnesium en sporen van ijzer en mangaan. Daardoor verlicht het ook gewrichtspijnen

De wijk van de thermen, Saint-Léger, is de oudste van de stad. Hier bevindt zich het ziekenhuiscentrum van Aligre met het badhuis uit de 19e eeuw en een kapel. Op de plaats van de oude Romeinse baden werd in 1803 een nieuw badhuis gebouwd.

Daarnaast heeft Bourbon-Lancy een pittoreske middeleeuwse wijk met nauwe straatjes, stadswallen, stadspoorten en een belfort. In die wijk staat ook het Maison Sévigné uit de 15e eeuw, met een renaissance architectuur, een naar voren uitstekende gevel, en gebeeldhouwde balken.

Bovenin het belfort, de klokkentoren, ziet u de Beurdin. Met deze naam wordt in Bourbon-Lancy iemand aangeduid die een beetje simpel van geest lijkt maar eigenlijk helemaal niet stom is. De Beurdin luidt elk uur de klok en steekt daarbij z’n tong uit naar de voorbijgangers. Bourbon-Lancy heeft een broederschap van Beurdins dat de waarden van gezond verstand, tolerantie en humanisme promoot. 

De Saint-Nazaire kerk uit de 11e eeuw, ooit onderdeel van een klooster dat in de Franse revolutie werd ontmanteld, is ingericht als museum. Tot de verzameling behoren archeologische stukken, schilderijen en beelden. In het museum van Breuil zijn vondsten uit de Gallo-Romeinse tijd te zien waaronder een bijzondere collectie mallen en beeldjes van Venus en Minerva alsmede borstbeelden van vrouwen.

Verder kunnen bezoekers in Bourbon-Lancy genieten van de parken en wandelpaden.