Kazenroute

Kazenroute
Rue du Pré Gloriot, 89210, Brienon-sur-Armançon

Een fietsroute langs kaasboerderijen waar heerlijke Saint-Florentin, Soumaintrain, Beugnon en Chaource wordt gemaakt.

Vertrekpunt route: Rue du Pré Gloriot, Brienon-sur-Armançon
Aantal kilometers: 35 kilometer
Bijzonderheden: 

Dit is een geen ronde: u komt dus aan het einde van de route niet terug op het punt van vertrek.


In het noorden van de Yonne worden door enkele boeren nog heerlijke ambachtelijke kazen gemaakt: Saint-Florentin, Soumaintrain, Beugnon, Chaource… Het toeristenbureau heeft een fietsroute uitgezet langs plekken waar ze worden geproduceerd en verkocht. Onderweg komt u langs oude plaatsjes en fiets u door groene landschappen.

De route start in Brienon-sur-Armançon. Op zondagochtend is er in dit stadje een weekmarkt waarop uiteraard de streekkaasjes te koop zijn. De boerderij Bouy-le-Vieux, 2 kilometer buiten het centrum van Brienon-sur-Armançon organiseert elke 3e vrijdag van de maand (van 15.00 tot 19.00 uur) een boerderijmarkt.

Van Brienon-sur-Armançon naar Bouilly: 7 kilometer
 • Vertrekt punt is de vishut (cabane de pèche) in de Rue du Pré Gloriot
 • Vanaf de vishut fietst u onder de D84 door. Volg het Canal de Bourgogne via de fietsroute.
 • Verlaat de fietsroute bij de derde brug: ga daar naar rechts, richting Grange de Crécy, een oude Cisterciënzer boerderij die in privébezit is.
 • Na de spoorbrug linksaf slaan. Neem de D78 naar de eerste kaasboerderij: Gaec du Val d’Auré in Bouilly (29, Route de Ligny).
 • Fiets dan via de D78 weer terug naar de kruising Duchy Frévaux om daar de fietsroute naar Saint-Florentin te nemen.
Van Bouilly naar Saint-Florentin: 9 kilometer
 • Sla bij sluis 109 (La Maladrerie) linksaf en neem de Rue de la Maladrerie tot aan het kruispunt met de verkeerslichten. Ga aan de overkant de Grande Rue in.

In het centrum van Saint-Florentin kunt u zuivelproducten kopen op de markten (zaterdag- en maandagochtend) of bij slagerij Maison Lhuillier. Op inschrijving, biedt het Toeristenbureau soms culinaire workshops aan met producten uit de streek en Bourgondische recepten.

Van Saint-Florentin naar Beugnon: 7 kilometer
 • Ga bij sluis 108 (Pont du Canal), bij de kanaalbrug, weer de fietsroute op. Rijd richting Tonnerre tot aan de dubbele sluis 106-107 van Germigny.
 • Pak links de Rue du Canal en vervolgens rechts de Rue Haltes aux Moines. U komt dan op de D905.
 • Sla hier linksaf, richting Grand Champlandry.

U komt in het dorpje Beugnon (D34) waar u Ferme Gillot (20, Rue Neuve) vindt.

Van Beugnon naar Soumaintrain: 2 kilometer
 • Neem vervolgens de Rue Neuve, daarna de Rue d’en Haut, de Rue de la Chapelle en tot slot de D161 richting Evry-le-Chatel.

In Soumaintrain zijn twee kaasboerderijen gevestigd: Gaec Leclère (met boerderijwinkeltje – 4, Rue des Sablons) en Gaec Lorne (8, Rue de l’Étang). Bij de oude wasplaats langs de D61, richting Evry-le-Chatel en 250 meter van de Ferme Lorne, is een picknickplaats ingericht.

Van Soumaintrain naar Flogny-la-Chapelle : 10 kilometer
 • Neem de D124. U komt door de dorpjes La Chaussée en Butteaux. Blijf op de D214 en steek de D905 over om weer op de fietsroute van het Canal de Bourgogne, richting Tonnerre, te komen.

U arriveert in Flogny-la-Chapelle. Jaarlijks wordt hier medio mei het feest van de Gougères gehouden. Deze Bourgondische specialiteit is gemaakt van soezendeeg met kaas.

De kortste route om met de fiets weer terug te gaan naar Brienon-sur-Armançon is via de D78 en D43, over Villers-Vineux, Jaulges, Chéu, Vergigny en Bouilly (24 kilometer).

Deze fietsroute wordt u aangeboden door het Office de Tourisme Serein et Armance.

Foto: ©Image & Associés