Saulieu

Saulieu
Office de tourisme de la région de Saulieu

24, Rue d’Argentine, 21210, Saulieu

Al eeuwen een halteplaats voor mensen die op doorreis zijn. Heeft een beroemd Michelin sterrenrestaurant en het oudste café van Bourgondië. 


Het plaatsje Saulieu, aan de rand van de Morvan, ligt in een gebied met bossen en meren. Het is al eeuwenlang een halteplaats voor mensen die op doorreis zijn. Ooit liep de Via Agrippa, de belangrijkste Romeinse verkeersader, door Saulieu. Ook de weg van Parijs naar Lyon, die in 1653 werd aangelegd, doorkruist het plaatsje. Saulieu ligt precies halverwege die route.

Saulieu was altijd een plek waar men goed kan eten en drinken. Het hier gevestigde restaurant La Côte d’Or heeft al tientallen jaren meerdere Michelin sterren. De website van de gemeente meldt dat in 1677 de beroemde Madame de Sévigné, onderweg naar het kuuroord Vichy, in Saulieu een stop maakte voor een copieuze maaltijd. Le Café Parisien, dat uit 1832 dateert, is het oudste café van Bourgondië en heeft z’n historische ambiance goed weten te behouden.

Liefhebbers van cultuur kunnen terecht in het Museum Pompon. Bij een bezoek aan Saulieu hoort ook een bezichtiging van de Basiliek Saint-Andoche.

Verder is Saulieu de Franse hoofdstad van de kerstbomen: begin december worden van hieruit vele ladingen vrachtwagens met sparren naar Parijs vervoerd. En in de zomer wordt er een kerstbomenbeurs gehouden.

Saulieu, ville de culture - Exposition Michel Audiard
Saulieu, ville de culture - Exposition Michel Audiard