Château-Chinon

Château-Chinon
Toeristenbureau Morvan Sommets et Grands Lacs

3. Rue de Nevers, 58120, Château-Chinon

In Château-Chinon, hoofdstad van de Morvan, was François Mitterand 22 jaar burgemeester voordat hij president van Frankrijk werd.

Château-Chinon, gebouwd op de hellingen van een 609 meter hoge heuvel, is de hoofdstad van de Morvan. Vanwege de strategische ligging, woonden er ook in de Gallo Romeinse tijd al mensen op deze plek. Pas in een document van de Benedictijnen uit Cluny uit 1076 werd voor het eerst melding gemaakt van de plaats.

In de loop der eeuwen groeide Château-Chinon uit tot een belangrijke heerlijkheid. Waar ooit de oude nederzettingen stonden, werd een feodaal kasteel gebouwd. Daaromheen vormde zich het stadje. Het kasteel werd in 1475 verwoest in de strijd tussen de troepen van hertog Karel de Stoute en van koning Lodewijk 11e. De stenen ervan zijn hergebruikt voor de bouw van de Notre Dame poort in het centrum. Vanaf Le Calvaire, waar ooit het kasteel stond, heeft men een mooi uitzicht over de Morvan.

Château-Chinon-Ville (stad) wordt min of meer omringd door Château-Chinon-Campagne (platteland). Ooit was er ook nog een Château-Chinon-Rural. Door uit te breiden met omliggende dorpen en gehuchten, kreeg een stad meer fiscale voordelen en rechten. Daarom wilde de stad de omliggende plaatsjes behouden.

Voordat hij in 1981 president van Frankrijk werd, was François Mitterand hier gedurende 22 jaar burgemeester. Ook als president heeft hij veel gedaan voor Château-Chinon. Hij schonk een deel van de cadeaus die hij als staatshoofd ontving aan de stad. Ze zijn te zien in het museum Septennat. Overigens had Mitterand tijdens zijn presidentschap geen woning in Château-Chinon. Bij zijn verblijf logeerde hij in kamer 15 van hotel Au Vieux-Morvan. Op de Esplanade François MItterand is een herinneringsplek voor hem ingericht.

Het Toeristenbureau heeft een wandelroute door het centrum uitgezet langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Behalve het museum Septennat is er ook het Kostuummuseum. Daar worden kostuums, jurken en andere kledingstukken van de 16e tot en met de 20e eeuw tentoongesteld. Na een sluiting van enkele jaren, voor herinrichting tot een Cité Muséale, gaan beide musea in 2023 opnieuw open.

De route voert ook langs de vrolijke en kleurrijke fontein van Niki de Saint Phalle en Jean Tinguely die François Mitterand in 1987 liet maken. Hij bestaat uit acht figuratieve elementen: een monster, een open hand, een meisje in badpak, een meisje met strandbal, drie hoofden, en een roze badgast. Wereldwijd bestaan er slechts vijf van zulke fonteinen. Twee ervan staan in Frankrijk: de één in Château-Chinon, de ander (La Fontaine Stravinski) bij het Centre Pompidou in Parijs.

Tot slot kan men nog een bezoek brengen aan de Saint-Romain kerk. De eerste versie was een eenvoudige Romaanse kerk uit de 12e eeuw. De nieuwe kerk, gebouwd in de 18e eeuw, werd tijdens de Franse revolutie vernield. De opvolger, uit 1824, werd te klein bevonden. De huidige neogotische kerk werd in 1902 ingezegend.