Cité des Climats et Vins de Bourgogne, Beaune

Cité des Climats et Vins de Bourgogne, Beaune

Rue du Moulin Noizé, 21200, Beaune

Het ideale uitgangspunt om de wijnen uit Bourgondië te ontdekken.


Verdeeld over drie plaatsen in Bourgondië – Chablis, Beaune en Mâcon - is een eigentijdse expositie opgezet over de ruim 1.200 Climats, de eeuwenoude typisch Bourgondische wijngaarden die een uniek levend erfgoed vormen. Sinds 2015 hebben ze de status van UNESCO werelderfgoed.

In de Cité komt u meer te weten over de regio, de grond, de wijngaarden, de druiven en de wijn. Er wordt uitleg gegeven over de geschiedenis, de cultuur en de knowhow van de Bourgondische wijnboeren. De drie centra focussen elk op een ander deel van de regio en vullen elkaar aan. Samen zijn ze meer dan 5.000 m2 groot.

Met een oppervlak van 3.600 m2 is Beaune de grootste van de drie. Logisch, want Beaune is de hoofdstad van de Bourgogne wijnen en belichaamt het erfgoed van Bourgondië. Dit centrum laat, van noord naar zuid, de rijkdom en diversiteit van de climats en hun wijnen zien: van de Chablisien en de Grand Auxerrois, de Châtillonnais, de Côte de Nuits en de Hautes Côtes de Nuits, de Côte de Beaune en de Hautes Côtes de Beaune, de Côte Chalonnaise en de Côtes du Couchois, tot aan de Mâconnais.

Het 24 meter hoge gebouw ligt in een landschapspark en doet denken aan de ranken van een druivenplant die zich rondom een steun omhoog draaien. U maakt er kennis met de wijngaarden en de wijnen door te zien, te ruiken, te voelen en te luisteren. En natuurlijk ook door te proeven.

Onderin het moderne gebouw start een reis vanaf de donkere zee, die verantwoordelijk is voor de goede grond van de Bourgogne. Via een aantal verdiepingen met uitleg over de verdere ontwikkeling tot aan de hedendaagse wijnbouw in deze omgeving, eindigt die reis op het panoramisch terras. Dat biedt een spectaculair uitzicht over de hellingen met wijnstokken waarvan de allerbeste wijnen worden gemaakt.

De Cité is een goed startpunt voor een verdere ontdekking van de Bourgogne wijnen. Naast de vaste expositie worden er ook activiteiten georganiseerd zoals workshops, wijnproeverijen, concerten, en tijdelijke exposities.

De Cité in is via een fietspad en een voetpad, langs de Bouzaise, verbonden met het oude centrum van Beaune dat een paar kilometer verderop ligt. Er rijden elektrische shuttles tussen de cité en het centrum. Verder zijn er oplaadstations voor elektrische fietsen aanwezig.