Beaune

Beaune
Office de Tourisme Beaune & Pays Beaunois

1, Rue de l’Hôtel Dieu, 21200, Beaune

Omgeven door prestigieuze wijngaarden en gezegend met een rijk erfgoed.


Te midden van de prestigieuze wijngaarden van de Côte de Beaune ligt de stad Beaune die gezegend is met een rijk historisch en architectonisch erfgoed. Het meest bekende gebouw van Beaune is het oude hospitaal, het Hôtel Dieu uit 1443, met z’n gekleurde dakpannen.

Hoewel er sinds de Gallo-Romeinse tijd al nederzettingen waren op deze plek, duurde het nog tot ongeveer het jaar 1000 voordat Beaune betekenis begon te krijgen. Deze stad was de eerste zetel van de hertogen van Bourgondië voordat ze naar Dijon verhuisden.

Een deel van het oude paleis dat in de 14e eeuw voor de hertogen werd gebouwd, is nog te zien tussen de Rue d’Enfer en de Rue Paradis. In 1354 installeerde de toenmalige hertog hier het Parlement van Bourgondië. In 1478, toen Bourgondië onder de koning kwam te vallen en het parlement naar Dijon was verplaatst, werd dit gebouw een verblijf voor de Franse koning. Tegenwoordig is hier een Wijnmuseum gevestigd dat aan de hand van allerlei tentoongestelde voorwerpen inzicht geeft in 20 eeuwen wijnbouw in Bourgondië.

Met de bouw van de stadsmuren is aan het eind van de 15e eeuw gestart. In de eerste decennia van de 16e eeuw volgden de stevige stadstorens op de hoeken van de stadsmuur. Een verkenning van de 2,5 kilometer lange stadsmuren weerspiegelt eeuwen geschiedenis. Vanaf het Rempart des Dames heeft men een mooi uitzicht over de wijngaarden van de Côte de Beaune. Het 41 meter hoge belfort uit de 14e eeuw maakte geen deel uit van de versterking, maar diende wel als wachttoren.

De stijl van de 12e-eeuwse Notre-Dame kerk is sterk beïnvloed door Cluny. Het is één van de laatste Romaanse kerken in Bourgondië. Nadien zijn er elementen in andere stijlen aan toegevoegd. De kerk beschikt over een beeld van de Zwarte Madonna. In de zomerperiode wordt er een groot Vlaams wandtapijt uit 1500, gemaakt van linnen en zijde, tentoongesteld. Het laat scenes zien uit het boek Legenda Aurea (over het kerkelijke jaar) van Jacques de Voragine.

Een museum dat men bij een bezoek aan Beaune niet mag missen, is het Maison des Climats dat uitleg geeft over de wijze waarop de wijnbouw in deze streek is georganiseerd. De toegang is gratis. Verder heeft Dijon een Museum voor Schone Kunsten waar de vaste tentoonstelling soms plaats maakte voor een tijdelijke expositie. Een museumparcours parcours is ook uitgezet bij Edmond Fallot die nog echte Dijon mosterd maakt.

Van juni tot september kunnen bezoekers aan Beaune ’s avonds genieten van de “Chemins de la Lumière” (verlichte wegen): op de gevels van een aantal belangrijke gebouwen uit de stad, worden met licht bepaalde scenes uitgebeeld.

Beaune maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed van de Climats van Bourgondië en ligt aan de Wijnroute van de Grand Crus die door de Côte de Beaune loopt. Op een aantal plaatsen in en rond de stad worden wijnproeverijen aangeboden. Jaarlijks vindt in het derde weekend van november een grote wijnveiling plaats in het Hôtel Dieu waarbij een deel van de opbrengst naar charitatieve instellingen gaat.

Het Toeristenbureau heeft een eigen ticketbureau waardoor het mogelijk is om met korting toegangskaarten te kopen voor bepaalde bezienswaardigheden, inclusief wijnproeverijen, in en rond Beaune. De lokale markt is op woensdag- en zaterdagochtend in en rondom de hallen.

In de zomermaanden is het mogelijk om een stadstour te maken met een toeristentreintje: de Visiotrain