Côte de Beaune

Côte de Beaune
Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne
21200, Beaune

Een gebied met onstuimige wijnen die al in de middeleeuwen werden gewaardeerd door de Hertogen van Bourgondië.


Op de heuvels rondom Beaune worden wijnen geproduceerd die beroemd zijn over de hele wereld: karaktervolle rode en witte wijnen zoals de Volnay en de Meursault Premier Cru. En natuurlijk de Montrachet, één van de bekendste Grand Crus ter wereld.

Het onstuimige temperament van de wijnen van de Côte de Beaune werd al in de middeleeuwen bijzonder gewaardeerd door de Hertogen van Bourgondië. Zij hebben, net als de monniken, bijgedragen aan de goede reputatie ervan.

Het gebied tussen Ladoix-Serrigny en de hellingen van de Maranges is de Côte de Beaune. Het beslaat, van noord naar zuid, ongeveer 20 kilometer en is niet breder dan een paar honderd meter. Vanaf ’s ochtends worden de wijngaarden beschenen door de zon. Hun wijnen zijn internationaal gerenommeerd.

Wat verder naar het westen, achter de Côte de Beaune, is de Hautes Côtes de Beaune te vinden. Dit wijngebied ligt op 400 meter hoogte, op een ietwat hellend plateau. Op de hellingen met de meeste zon produceert een twintigtal gemeenten levendige AOC-wijnen.

In de directe omgeving van Beaune zijn vooral Pinot Noir druiven geplant, hoewel er op de heuvels van Corton ook Chardonnay druiven staan. Vanaf Meursault wordt de Chardonnay dominant. De Côte de Beaune brengt vijf Grand Crus voort.

Verken deze streek door de Wijnroute Côte de Beaune te volgen.

Bron: Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne.