Cité des Climats et Vins de Bourgogne, Chablis

Cité des Climats et Vins de Bourgogne, Chablis
1, Rue de Chichée, 89800, Chablis

Het ideale uitgangspunt om de wijnen uit het noordelijke deel van Bourgondië te ontdekken.


Verdeeld over drie plaatsen in Bourgondië – Chablis, Beaune en Mâcon - is een eigentijdse expositie opgezet over de ruim 1.200 Climats, de eeuwenoude typisch Bourgondische wijngaarden die een uniek levend erfgoed vormen. Sinds 2015 hebben ze de status van UNESCO werelderfgoed.

In de Cité komt u meer te weten over de regio, de grond, de wijngaarden, de druiven en de wijn. Er wordt uitleg gegeven over de geschiedenis, de cultuur en de knowhow van de Bourgondische wijnboeren. De drie centra focussen elk op een ander deel van de regio en vullen elkaar aan. Samen zijn ze meer dan 5.000 m2 groot.

In Chablis werd Le Petit Pontigny (12e eeuw) ingericht voor de Cité. Het is de oude wijnkelder van de Cisterciënzer monniken, die deze wijnstreek bijna tien eeuwen geleden tot ontwikkeling brachten. Deze intieme historische plek is voorzien van een eigentijdse aanbouw. Hier staan nu de wijnen van de Chablisien, de Grand Auxerrois (Auxerrois, Tonnerrois, Vézelien en Jovinien) en de Châtillonnais op de voorgrond.

U maakt er kennis met de wijngaarden en de wijnen door te zien, te ruiken, te voelen en te luisteren. En natuurlijk ook door te proeven. Een armband maakt het bezoek interactief: onderweg verzamelt hij gegevens over uw bezoek en uw voorkeuren zodat uw Bourgondische wijnprofiel kan worden vastgesteld. De conclusie ontvangt u aan het einde van het bezoek.

De Cité is een goed startpunt voor een verdere ontdekking van de Bourgogne wijnen. Naast de vaste expositie, die de rijkdom en diversiteit van de Bourgogne wijnen laat zien, worden er ook activiteiten georganiseerd zoals workshops, wijnproeverijen, concerten, en tijdelijke exposities.