Dijon

Dijon
Office de Tourisme Dijon Métropole
11, Rue des Forges, 21000, Dijon

Hoofdstad van Bourgondië. De kunstminnende hertogen van Bourgondië hebben Dijon z'n pracht en praal gegeven. 


Dijon is de hoofdstad van Bourgondië en maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed van de Climats. Ook is het één van de zeven Bourgondische steden die het label “Ville d’art et d’histoire” (stad met kunst en geschiedenis) mag dragen.

Het label is mede te danken aan de kunstminnende hertogen van Bourgondië die hier van 1363 tot 1477 hun residentie hadden. Ze lieten een rijk cultureel erfgoed na, waaronder het enorme Hertogelijk Paleis in het centrum van Dijon. Een deel van dit paleis is tegenwoordig in gebruik als Museum van Schone Kunsten. Het is één van de belangrijkste kunstmusea van Frankrijk.

Ook een aantal andere grote musea van Dijon zijn gevestigd in prestigieuze monumenten. Het voormalige klooster van de Bernardines herbergt het Museum van het Bourgondische Leven en het Museum van de Heilige Kunst. In de abdij Saint-Bénigne, aan de voet van de kathedraal, zijn in het Archeologisch Museum de vondsten uit de oudheid te zien. De oude Saint-Etienne kerk toont, in het Museum Rude, werk van François Rude. De vaste collecties van deze musea zijn gratis toegankelijk. Daarnaast heeft Dijon ook een museum voor moderne kunst: het Consortium.

In de binnenstad verdienen de kathedraal Saint-Bénigne en de Notre-Dame, met het wensuiltje, eveneens een bezoek. Vlakbij de Notre-Dame liggen de markthallen waar op dinsdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagochtend markt worden gehouden.

De binnenstad van Dijon, met z’n vele oude herenhuizen, is makkelijk te verkennen door de Route van het Uiltje te volgen. Deze mascotte leidt bezoekers langs 22 bijzondere plaatsen in het centrum van de stad. Een beschrijving van deze stadswandeling, plus nog enkele andere wandelroutes door het centrum van Dijon, is beschikbaar bij het Toeristenbureau. 

Het Toeristenbureau van Dijon biedt ook een City Pass aan. Voor een vast bedrag per 24, 48 of 72 uur krijgt u gratis toegang tot een aantal bezienswaardigheden en activiteiten alsmede het openbaar vervoer in en rondom Dijon. De City Pass is ook via de website te koop.

Recreëren na een stadstoer kan in één van de parken, zoals het Park Darcy of de Botanische Tuin van Arquebuse in de binnenstad of het Lac Kir aan de rand van Dijon. Dat meer is, net zoals het beroemde drankje met Crème de Cassis, genoemd naar de priester en politicus Felix Kir. Tussen de binnenstad en het meer komt men langs de Mozesput en, aan de andere kant van het spoor, langs het museum en de fabriek van Mulot et Petitjean waar de beroemde kruidkoek van Dijon wordt gemaakt.