Dit beroemde eeuwenoude winterse Bourgondische steekgerecht van gepocheerde eieren in een rode wijnsaus kent geen vast recept. Eigenlijk is het een kliekje, waar elke familie een eigen twist aan gaf. De wijnsaus was het restant van een goede zondagse stoofschotel van Charolais rundvlees in rode Bourgognewijn (Boeuf Bourguignon). Na uren stoven werd tijdens de lunch het vlees gegeten. ’s Avonds werd de overgebleven saus opgemaakt met gepocheerde eieren.
Jaarlijks, in oktober, strijden chef-koks in het beroemde kasteel Le Clos de Vougeot voor de wereldtitel Oeufs en Meurette bereiden.
Foto: ©Mondiales de l'oeuf en meurette Joy Astrid Blanchard plat
Winnaar 2022
Joy-Astrid Blanchard-Poisot, van restaurant Chez Chamille in Arnay-le-Duc, won in 2022 de wereldkampioenschappen Oeufs en Meurette.
Zij was de eerste vrouw in de geschiedenis die deze titel behaalde. Haar winnende recept is onderaan deze pagina te vinden.
Foto: ©Mondiales de l'oeuf en meurette
Creativiteitsprijs 2021
Chef Jerôme Joubert (restaurant Rive Gauche in Joigny) won in oktober 2021 de creativiteitsprijs voor de originele wijze waarop hij zijn Oeufs en Meurette presenteerde. Hij heeft het gerecht vooral ’s winters op de kaart staan.
Goede Oeufs en Meurette moeten volgens hem aan drie criteria voldoen: (1) kakelverse, eieren; (2) een perfecte bereiding van de eieren en de saus, en (3) een evenwichtige samenstelling van het gerecht. De saus krijgt zijn markante smaak vooral door het goed laten inkoken van de wijn.
Foto: ©Mondiales de l'oeuf en meurette
Hieronder het complete recept waarmee Joy-Astrid Blanchard-Poisot (restaurant Chez Chamille in Arnay-le-Duc) in 2022 de wereldkampioenschappen won.
Ingrediënten voor 12 porties:
Voor de Meurette saus:
Voor de garnituur:
Voor de croutons:
Uienpuree
Stap 1: garnering maken
Stap 2: uienpuree maken
Stap 3: Meurettesaus maken
Stap 4: eieren pocheren
Stap 5: croutons maken
Stap 6: saus afwerken en dresseren