Chez Camille (bistronomisch)

Chez Camille (bistronomisch)
1, Place Edouard Herriot, 21230, Arnay-le-Duc

Een restaurant met een wereldkampioen, een geraffineerde Bourgondische burgerkeuken, en een wintertuin.


Joy Astrid Poinsot won in 2022 de wereldkampioenschappen Oeufs en Meurette (eieren in rode-wijnsaus). De Fransen kennen haar ook van tv, want in 2016 deed ze mee aan het programma Top Chef. Haar man, Alexis Blanchard, kwam eerder in de halve finale van de wereldkampioenschappen Pâté en Croûte (pastei).

Samen koken ze in hun restaurant Chez Camille in Arnay-le-Duc. Ze laten zich inspireren door klassieke recepten van de grote Franse chef-koks zoals Auguste Escoffier, Mère Brazzier en Paul Bocuse waar ze zelf een vleugje culinaire gekkigheid aan geven. Hun streven is een goede, geraffineerde Bourgondische burgerkeuken aan te bieden met kwaliteit tegen een lage prijs.

Chez Camille is een hotel met restaurant dat in 1981 werd gekocht door de ouders van Joy Astrid. In 2021 nam zij het, samen met haar man, over. De naam Camille komt niet voor hun de familie maar verwijst naar een eerdere eigenaar die het pand in de 19e eeuw kocht en de naam veranderde van Hôtel du Commerce in Chez Camille. Hij liet rond 1900 het grote bord op het dak plaatsen.

Binnen is alles fris en nieuw, hoewel de lobby nog de sfeer uitademt van destijds: een kapstok met hoedjes en enkele oude valiezen naast de balie, en foto’s van de vorige eigenaren aan de muur. Joy Astrid en Alexis wilden hun hotel en restaurant de sfeer geven van een familiehuis waarin iedereen zich op z’n gemak voelt.

Het restaurant bevindt zich op een voormalige binnenplaats. Die is met glas overkapt en ingericht als wintertuin. De tafels zijn netjes gedekt en veel gerechten worden in koperen pannetjes geserveerd. Vanuit het restaurant kunnen de gasten direct in de keuken kijken. Daar wordt vooral met lokale ingrediënten gekookt. Eieren staan er het hele jaar op het menu. Oeufs en Meurette is daarentegen een typisch gerecht voor de winter.