Gougères

Gougères
Gilde van de Goûteurs de Gougères
12, Avenue des Promenades, 89360, Flogny-la-Chapelle

Deze kaassoesjes komen vaak bij het aperitief op tafel. 


Gougères zijn feestelijke hartige soesjes die in Bourgondië vaak tijdens het aperitief op tafel verschijnen, bij voorkeur met een wijntje uit Chablis of de Tonnerrois. Ze zijn aan het begin van de 19e eeuw ontstaan in het dorpje Flogny-la-Chapelle waar ene Liénard, een banketbakker uit Parijs, zich had geïnstalleerd.

In Parijs waren de “ramequins” van Liénard zeer populair. Dat waren gerechtjes van Clafoutis-achtig deeg met kaas die hij in een klein porseleinen potje serveerde. Maar Flogny-la-Chapelle had niet veel inwoners en bovendien waren de mensen er gewend om zelf te koken. Liènard moest het in Bourgondië hebben van de ambulante verkoop. Ramequins waren niet zo makkelijk te vervoeren. Dus verzon Liénard wat anders: een plat taartje, in de vorm van een kroon, gemaakt van soezendeeg met Comté kaas.

Tegenwoordig worden Gougères in verschillende maten gemaakt (als mini-soesje of ter grootte van een flinke vuist) en zijn ze, zeker in het noordelijke deel van Bourgondië, bij veel bakkers en supermarkten te koop. Ze maken ook internationaal furore. Zo schreef de New York Times lovende woorden over dit Bourgondische soesje.

Het dorpje Flogny-la-Chapelle is de wereldwijde hoofdstad van de Gougères en staat elke derde zondag van mei helemaal in het teken van deze lokale specialiteit. Dan worden er allerlei festiviteiten rondom Gougères georganiseerd. Passend in de Franse traditie, is er ook een eigen gilde, de “Goûteurs de Gougères” (de Proevers van de Gougères), om deze specialiteit te promoten.

Recept

Deze Bourgondische specialiteit is makkelijk zelf te maken met de volgende ingrediënten:

  • 125 gram Comté kaas of Gruyère, in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 15 cl water
  • 4 eieren
  • 1 mespuntje zout en peper
Bereiding
  • Maak een soezendeeg door in een pan de boter, het water en het zout te laten smelten en aan de kook te brengen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de bloem en het zout in één keer toe. Met een spatel heel goed mengen.
  • Zet de pan weer terug op het vuur en blijf stevig roeren tot het deeg loslaat van de pan.
  • De pan van het vuur halen en het deeg laten afkoelen tot het lauwwarm is.
  • De eieren één voor één goed door het deeg mengen.
  • De kleine kaasblokjes toevoegen en eveneens goed mengen.
  • Op een beboterde bakplaat kleine bolletjes maken van het deeg.
  • In de oven op 210 graden bakken totdat de Gougéres zijn gerezen en een goudbruine kleur hebben gekregen (circa 25 minuten).