Uit een in 2017 gehouden enquête bleek dat 23% van de Franse bevolking Boeuf Bourguignon als het meest representatieve gerecht uit de Franse keuken ziet.
Boeuf Bourguignon, ofwel estouffade de boeuf, is een stoofpotje van rundvlees in rode wijn. Uiteraard met ingrediënten uit Bourgondië: vlees van de Charolais koeien, uien, en rode wijn uit de streek (bij voorkeur een Côte de Beaune of een Côte de Nuits).
Het is een typisch gerecht voor winterse zondagen. Volgens Wikipedia was het oorspronkelijk de favoriete kost van de boeren voor de feestdagen. Daarna werd het een traditioneel huisgerecht.
Een officieel recept is er niet: elk gezin had z’n eigen bereidingswijze en er zijn tal van varianten. De bereiding van een goede Boeuf Bourguignon kost tijd. Het in stukken gesneden vlees wordt eerst 24 uur gemarineerd in rode wijn, met wortel en ui. De wijn zou eerst gekookt en geflambeerd moeten zijn. Daarna moet het vlees nog drie uur gaar stoven in een gesloten braadpan in de oven.
Het vlees wordt opgediend met de wijnsaus, en een garnituur van wortelen, uien, knoflook champignons en gebakken spekjes. Het wordt geserveerd met een aardappelpuree of geroosterd brood.
Er zijn tal van recepten voor Boeuf Bourguignon. Hieronder een voorbeeld:
Stap 1: marineren
In een grote schaal 24 uur laten marineren op een koele plek.
Stap 2: bereiden
Stap 3: garnituur maken
Voeg voor het opdienen de garnituur toe aan de stoofpot.
Foto: ©Alain DOIRE - BFC Tourisme