Kasteel Le Clos de Vougeot

Kasteel Le Clos de Vougeot
Rue de la Montagne, 21640, Vougeot

Het prestigieuze wijnkasteel Le Clos de Vougeot is ontstaan als werkplaats voor de monniken van de Abdij van Cîteaux die hier hun wijn produceerden.


Het prestigieuze wijnkasteel Le Clos de Vougeot dankt z’n bestaan aan de monniken van Cîteaux die hier aan het begin van de 12e eeuw wijnstokken plantten. Het domein is 51 hectaren groot en wordt omheind door een muur van 3 kilometer.

De monniken van de Abdij van Cîteaux bouwden in Vougeot eerst een grote ruimte met vier gigantische persen en een dubbele rij gistkuipen om de druiven ter plekke te kunnen persen en laten gisten. Acht enorme stenen pijlers dragen het dak met de eiken balken. De ramen doseren het licht en de temperatuur. Bovenop de wijnkelder, die voor de helft onder de grond ligt, maakten de monniken een grote zolder waar ze konden overnachten als ze vanuit Cîteaux waren gekomen om in de wijngaarden te werken.

Halverwege de 16e eeuw besloot de abt van Cîteaux om op deze plek, middenin de wijngaarden, een elegant Renaissance kasteel te bouwen. De ruimte waarin de monniken in de 12e eeuw zijn gestart, bleven behouden. De ruwheid van die eenvoudige gebouwen wordt verzacht door de harmonieuze pracht van het kasteel dat de immense Clos domineert.

Op 13 februari 1790, tijdens de Franse revolutie, werden de abdij inclusief Clos de Vougeot geconfisqueerd en tot nationaal bezit verklaard. In de daarop volgende eeuwen volgden de verschillende eigenaren elkaar op. In 1944 werd het verkocht aan de Confrérie des Chevaliers du Tastevin die het kasteel tot hun thuisbasis maakten. Zij wilden de grandeur van dit imposante Cisterciënzer verblijf weer herstellen.

De Confrérie des Chevaliers du Tastevin zet zich in om Château du Clos de Vougeot tot een hotspot van Bourgondische wijnen te maken. Het is een tempel waar pelgrims vanuit de hele wereld welkom zijn om de Bourgondische ziel te ontdekken en de tradities voort te zetten. Er worden allerlei privébijeenkomsten en gala’s georganiseerd.

De wijngaarden van de Le Clos de Vougeot zijn verdeeld over circa 80 eigenaars. Het domein, gelegen tussen Chambolle-Musigny, Flagey-Échezeaux en Vosne-Romanee brengt de meeste rode grand cru wijnen van Bourgondië voort. Er worden enkel pinot noir druiven verbouwd.

Clos de Vougeot het gehele jaar door open voor bezoekers. Rondleidingen (Engels) kunnen vooraf worden gereserveerd. Zie voor actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het kasteel.