Pôchouse is een Bourgondisch visgerecht dat al eeuwenlang wordt bereid in de departementen Saône-et-Loire en Côte-d’Or. De oudste aanwijzingen hiervoor gaan terug naar de 17e-eeuwse archieven van het ziekenhuis in Chalon-sur-Saône.
Deze visschotel wordt vooral geserveerd in restaurants in de omgeving van de Saône en de Doubs. Het is de bouillabaisse uit de vallei van de Saône. Verdun-sur-le-Doubs geldt als hoofdstad van de Pôchouse. Er is zelfs een broederschap, confrérie, opgericht om deze specialiteit van de streek in ere te houden.
Het Toeristenbureau van Verdun-sur-le-Doubs geeft aan dat Pôchouse in de 16e eeuw een gerecht was voor de armen. Het werd gegeten door de houtvlotters, schippers en vissers (“pêcheurs” in het Frans en “pôchoux” in het lokale dialect). Ze gebruikten hiervoor hun vangst uit de Saône en de Doubs.
Pôchouse wordt gemaakt van twee vette en twee magere zoetwatervissen. Traditioneel zijn dat snoek, rivierbaars, zeelt en paling. Uiteraard kan men ook andere vissoorten kiezen. Er hoort een saus bij van witte wijn uit Bragny-sur-Saône. Tegenwoordig worden er ook andere wijnen gebruikt. Wanneer men hiervoor rode wijn neemt, is de bereiding “en meurette”.
De vis wordt vaak opgediend met knoflookcroutons, gebakken spekjes en aardappels.
Foto: Hostellerie Bourguignonne Verdun - OT Saone Doubs Bresse ©Rozenn KREBEL