16 mei 2024

Heftige start van het nieuwe wijnseizoen

Voor de wijnbouwers in Bourgondië is het seizoen 2024 niet bepaald rustig gestart. In april was er vorst die in een beperkt gebied schade heeft veroorzaakt. Begin mei werd een deel van de wijngaarden getroffen door hevige hagelbuien. Daardoor ging op sommige plaatsen de oogst al verloren voordat de eerste druiventrosjes goed en wel zichtbaar waren.

De Châtillonnais, waar vooral Crémant de Bourgogne wordt geproduceerd, was tijdens de vorstperiode één van de zwaarst getroffen gebieden: de temperatuur daalde er tot -5°C. Sommige percelen ten oosten van de Seine, tot aan de vallei van de Ource, hadden daar zwaar onder te lijden. Ook Les Maranges, in het zuiden van de Côte de Beaune, werd getroffen door de kou.

In de Côte Chalonnaise, de Mâconnais en de Auxerrois viel het over het algemeen mee met de schade. Dat was niet het geval in de Chablisstreek. Daar was het de hagel die de oogst op voorhand verwoestte. Het gaat om ongeveer 1.000 hectare aan wijngaarden in Fontenay-près-Chablis, Villy en La Chapelle-Vaupelteigne, maar ook in de plaatsen Chablis, Maligny, Beine en Lignorelles. Geschat wordt dat over een oppervlakte van 400 hectaren aan wijngaarden meer dan 80% is geraakt door de hagel.

De zeer goede oogsten van 2022 en 2023 helpen de getroffen wijnbouwers in de Chatillonnais, de Petit Chablis en de Chablis om deze klappen op te vangen.