Kasteel van Couches

Kasteel van Couches
71490, Couches

Het kasteel waar Marguerite van Bourgogne in het grootste geheim zou hebben gewoond nadat ze dood was verklaard.


Het kasteel van Couches is nog net zo majestueus en elegant als 10 eeuwen geleden, hoewel het in de tussentijd herhaaldelijk werd vernietigd en hersteld. Het is tussen de 10e en 15e eeuw in verschillende stappen gebouwd en verfraaid, en het had zwaar te lijden onder de conflicten tussen Frankrijk en Bourgondië, de godsdienstoorlogen en de Franse revolutie.

Het huidige kasteel dateert van eind 12e eeuw. Het was toen een fort met een vierkante binnenplaats, dat werd verdedigd middels vier grote hoektorens. Ze werden door dikke muren met elkaar verbonden. De muren van de donjon zijn onderaan drie meter dik. Als laatste toevluchtsoord bij gevechten, moest de donjon immers onneembaar zijn. De gardes verdedigden vanaf de eerste verdieping de Seigneurs voor wie de bovenste verdiepingen waren ingericht.

Van de gebouwen die ooit op de binnenplaats stonden, zijn er veel verdwenen. De 15e eeuwse kapel, in gotische stijl, is wel bewaard gebleven.

De kelders, uitgehakt in de granietrotsen, gaan om het kasteel heen dienden als opslagplaats. De ondergrondse gangen zijn kilometers lang; een perfect geheim netwerk voor communicatie, ontsnappingen, en passage voor het personeel Tegenwoordig worden er wijnproeverijen gehouden in één van de grote zalen onder het kasteel.

Volgens de overleveringen heeft de Franse koningin Margaretha van Bourgondië hier in het grootste geheim tot aan haar dood gewoond. Ze was wegens overspel en losbandigheid verstoten door haar echtgenoot, koning Lodewijk X. Sommige verhalen vertellen dat zij in 1315 is vermoord. Andere beweren dat ze officieel dood werd verklaard, zodat de koning kon hertrouwen en voor troonopvolgers kon zorgen, terwijl Margaretha van Bourgondië de rest van haar leven (tot 1333) stilletjes mocht slijten in Couches.

Het kasteel is van juni tot september dagelijks te bezoeken. Reserveer vooraf via de website. In de periode mei en oktober is het buiten de weekenden alleen ’s middags open. Er zijn kamers beschikbaar voor een “Castle Break”. Het restaurant, Blason de Vair, serveert lekkere menu’s. Deelnemen aan een wijnproeverij is eveneens mogelijk. 

Het kasteel heeft een wijngaard met Aligoté, Chardonnay en Pinot Noir druiven waarvan een wijn wordt gemaakt met het keurmerk Appellation Bourgogne Côtes-du-Couchois. Zie voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het kasteel.

Bij het kasteel van Couches
werd een deel van de videoclip
Aha Cry Wolf opgenomen.

Aha Cry Wolf
Aha Cry Wolf