Kasteel van Savigny-lès-Beaune

Kasteel van Savigny-lès-Beaune
Rue Général Leclerc, 21420, Savigny-lès-Beaune

Een 14e-eeuws kasteel dat tevens wijnhuis is en een spectaculaire verzameling heeft van gevechtsvliegtuigen, snelle auto’s, tractoren en motoren.


Het Château de Savigny-lès-Beaune is interessant voor liefhebbers van kastelen, wijnen en snelle vervoersmiddelen.

Het kasteel werd rond 1340 gebouwd en in de 17e eeuw gerestaureerd. Tegenwoordig is het een wijndomein. Het beschikt over een wijngaard van 10,5 hectare die voortreffelijke wijnen oplevert met de appellations Auxey-Duresses, Beaune, Monthélie, Meursault, Pommard, Volnay en Savigny-lès-Beaune. Ze worden bewaard in de kelders uit de 14e en 17e eeuw onder het kasteel. Een proeverij is, tegen betaling, mogelijk.

Minstens zo bijzonder als de wijnen, zijn de negen musea van het kasteel waar de verzamelingen zijn te zien van de voormalige kasteelheer, Michel Pont, die in 2021 op 89-jarige leeftijd overleed. Ze verraden zijn passie:

  • Luchtvaartmuseum: bijna 100 gevechtsvliegtuigen uit de hele wereld worden in het park van het kasteel geëxposeerd. Daaronder 4 Franse patrouillevliegtuigen, 11 MiG’s en 17 Dassault’s.
  • Motormuseum: met bijna 250 motoren uit de periode 1902 tot 1960, afkomstig uit alle landen, is dit één van de grootste motormusea van Frankrijk. Alle prestigieuze merken zijn vertegenwoordigd: Norton, Vincent, Gilera, Velocette, M.V., Rudge, AJS, Terrot, Honda, Blériot, Peugeot, BSA, NSU, Horex, Saroléa. Ook staan er racemotoren van Jean Mermoz, G. Monneret en Kanunnik Kir.
  • Museum van de Abarth racewagen: een zeldzame collectie Abarth prototypes uit de hele wereld. Het museum toont een dertigtal verschillende modellen. Met sommige ervan heeft Michel Pont zelf meegedaan aan internationale races. In het kasteel zetelt de Abarth Club en elke vijf jaar is er een manifestatie ter nagedachtenis aan Carlo Abarth die in 1979 overleed.
  • Ruimtevaartmuseum: het museum laat twee 7 meter hoge reproducties zien van de Ariane 4 en Ariane 5, twee communicatiesatellieten en een Leduc 002.
  • Maquettemuseum: toont meer dan 8.000 maquettes van motoren (1/18), vliegtuigen (1/72) en auto’s (1/43).
  • Brandweerwagenmuseum: beschikt over een twintigtal brandweerwagens van 1905 tot 1894.
  • Wijnbouwtrekkermuseum: zo’n 30 prototypes uit de periode 1946-1956 van de eerste mechanische trekkers die de wijnbouwers gebruikten.
  • Museum met materialen voor de wijnbouw: hier worden de instrumenten geëxposeerd waarmee in het verleden de wijngaarden werden bewerkt en de wijn werd geproduceerd.
  • Overige collecties: het kasteel laat ook nog een aantal andere bijzondere verzamelingen zien waaronder de volledig gerestaureerde Jean Bertin hovercraft model 102-C.3 en een motorboot.

Het kasteel van Savigny-lès-Beaune is ook in de winter geopend voor bezoekers. Zie voor openingstijden en tarieven de website van het kasteel.