Kasteel van Sully

Kasteel van Sully
71360, Sully

Een van de mooiste Renaissance kastelen van Frankrijk. Nog altijd bewoond door nakomelingen van de hertogen van Bourgondië.


Het kasteel van Sully, één van de mooiste Renaissance kastelen van Frankrijk, is al een aantal eeuwen achtereen privébezit van nakomelingen van de hertogen van Bourgondië. Het wordt het gehele jaar door bewoond door de Gravin van Magenta en haar kinderen. Via een rondleiding is het mogelijk om het kasteel van binnen te bezichtigen.

De historie van deze locatie gaat tweeduizend jaar terug. In de tijd van Julius Caesar zou een Romeinse generaal, Sillius, hier een villa hebben gebouwd. De exacte locatie daarvan is niet bekend. De geschiedschrijving begint in de 12e eeuw, met de familie Sully. De oudste delen van het kasteel zijn circa 1.000 jaar geleden gebouwd. De Renaissance binnenplaats alsmede de westelijke en de oostelijke gevel dateren uit de 16e eeuw, en de noordelijke gevel uit de 18e eeuw. De monumentale trap naar het terras werd in de 19e eeuw toegevoegd.

Het kasteel van Sully wordt omgeven door een brede slotgracht en een groot park. Daarin bevinden zich een moestuin, een wasplaats en duiventoren. De gravin hecht aan circulaire aanpak: het tuinafval wordt opnieuw gebruikt als grondstof om tot een duurzaam ecosysteem te komen. Sinds een aantal jaren wordt in de kasteeltuin geëxperimenteerd met een circulaire aanpak in combinatie met permacultuur, een levende bodem en in lijn met de maankalender. Het is de bedoeling om die aanpak uit te breiden naar de kasteelboerderij en de wijngaarden.

Een rondleiding dient vooraf te worden gereserveerd via de website van het kasteel. Het is niet toegestaan om binnen foto’s te maken. Een wandeling door het park, met moestuin, is inbegrepen bij het bezoek. In het kasteelwinkeltje is de wijn te koop die is geproduceerd op het domein van de familie in Casssagne-Montrachet.