Saint-Florentin

Saint-Florentin
16, Grande Rue, 89600, Saint-Florentin

Op terrassen gebouwd. Dit oude stadje ziet uit over de Armance, de Armançon en het Canal de Bourgogne.


Wie via de N77 aan komt rijden, ziet de Saint-Florentin met z’n majestueuze kerk al vanaf een afstand liggen. Het plaatsje is op terrassen gebouwd en domineert de Armance, de Armançon en het Canal de Bourgogne. Met alle trappen, steegjes en bruggetjes is het een stadje om te voet te verkennen. Op maandagochtend en zaterdagochtend zorgt de markt voor een levendig centrum.

Saint-Florentin werd al bewoond in de Gallo-Romeinse tijd. Het ligt op een kruispunt van oude Romeinse wegen. Het was een gewilde plek waar in latere eeuwen om werd gestreden. De graaf van Troyes had in de middeleeuwen een kasteel in Saint-Florentin. Begin 11e eeuw werd dit de hoofdstad van het burggraafschap Een provoost hield de administratie van de domeinen bij en deed de rechtspraak. De ligging, halverwege de route van Troyes (marktstad) en Auxerre (verkoop van wijnen) zorgde voor welvaart. Het plaatselijke museum, Musée en Florentinois, geeft een inkijkje in het leven en de omgeving uit vroegere tijden. Soms zijn er ook hedendaagse exposities.

De oude (vakwerk)huizen liggen als een slak om de kerk gedraaid. Die werd in de 16e en 17e eeuw gebouwd in Gotische en Renaissance stijl en werd eind 19e eeuw gerestaureerd. Veel beelden en glas-in-loodramen dateren nog uit de 16e eeuw en worden toegeschreven aan de School van Troyes. Het 17e-eeuwse orgel uit Straatsburg klinkt bijzonder. Ontdek het tijdens het Points d’Orgue, het orgelfestival in de zomer: op vrijdagavonden in juli en augustus worden orgelconcerten gegeven.

Ooit stonden er zes torens op de stadsmuren. Daarvan is er nog één bewaard gebleven. Niet ver van die toren was, op een heuveltje, een priorij gebouwd waar in de 9e eeuw kanunniken en ziekenzusters woonden. Er gaan nog verhalen over een ondergrondse doorgang vanuit de priorij naar de kerk. Vanaf dit heuveltje, waar nu een muziekkiosk staat, heeft men zicht op de daken van de huizen en de Vallei van de Armance.

Aan de voet van het dorp is tussen twee armen van de Armance een park aangelegd, de Jardin d’Octroi. De beide armen van de Armance komen samen bij het Canal de Bourgogne. Bij sluis 108 is, speciaal voor de boten, een kanaalbrug aangelegd om de rivier over te steken. Langs het kanaal staan nog de oude huizen van de sluiswachter en de bewaker. Aan het kanaal ligt ook het jachthaventje van Saint-Florentin.

Een beroemdheid die regelmatig verbleef in Saint-Florentin was Josphine Baker. Haar schoonfamilie had een huis in de Rue de la Maladrerie. Het toeristenbureau heeft, naast een reguliere stadswandeling, ook een route uitgezet langs de adresjes waar zij vaak kwam. Verder zijn er meer dan 10 leuke wandelroutes in de omgeving beschikbaar.