Verdun-sur-le-Doubs

Verdun-sur-le-Doubs
11, Rue de Beaune, 71350, Verdun-sur-le-Doubs

Hier komen Doubs en Saône samen. Het stadje richt zich vooral op het water en is bekend vanwege de Pôchouse, het typische visgerecht uit deze streek.


Waar de rivieren de Doubs en de Saône in elkaar vloeien, ligt het plaatsje Verdun-sur-le Doubs. Het toerisme richt zich hier vooral op het water en er is een jachthaventje. De omgeving leent zich eveneens voor wandel- en fietstochten.

In de loop der eeuwen heeft het stadje te lijden gehad onder tal van invasies. Lopend door de straatjes en steegjes, is te zien dat er desondanks nog veel oude gebouwen, torens en stukken van de verdedigingswerken zijn overgebleven.

Verdun-sur-le-Doubs is in het verleden evenmin gespaard gebleven voor overstromingen. De meetlat op het Maison de l’Octroi, waar de Doubs en de Petit-Doubs samenkomen, maakt duidelijk dat het waterpeil in 1955 zelfs tot over de vensterbanken kwam.

Tussen de Doubs en de Saône ligt een klein, groen eilandje: het Île du Château. Bezoekers komen er via de toegangsbrug bij les Bordes. Het beslaat ongeveer 5 hectaren en was tot 1989 privébezit. Tegenwoordig is het voor iedereen toegankelijk, mits het waterpeil niet te hoog is. In sommige jaren is een deel van het eiland overstroomd. Een wandelronde over het Île du Château neemt ongeveer een half uur in beslag. Men vermoedt dat het 12e-eeuwse kasteel van Verdun-sur-le-Doubs, waarover in documenten wordt gesproken, hier heeft gestaan. Daarvan zijn echter geen sporen gevonden. Het enige gebouw op het eiland is een verlaten villa uit 1856.

In de omgeving worden vooral granen geproduceerd. Het Musée du Blé et du Pain is helemaal aan meel en brood gewijd. Behalve graan, is er in dit gebied natuurlijk ook volop vis beschikbaar. Verdun-sur-le-Doubs is de hoofdstad van de Pôchouse, een streekgerecht van zoetwatervis.