Kathedraal Saint-Cyr en Sainte-Julitte Nevers

Kathedraal Saint-Cyr en Sainte-Julitte Nevers

6 Rue Abbé Boutillier, 58000, Nevers

Een kathedraal met twee koren.


Er is zes eeuwen gewerkt aan de kathedraal van Nevers. De bouw startte in de 10e eeuw, op de fundamenten van een eerdere kerk. Na branden in de 13e en 14e eeuw moest een deel opnieuw worden opgetrokken. De toren was pas in de 16e eeuw gereed.

Bijzonder is dat deze kathedraal twee koren heeft: het westelijke is romaans en het oostelijk gotisch. Het romaanse koor dateert uit de 11e eeuw en is versierd met een fresco. Na de branden werd er een nieuw gotisch deel gereconstrueerd op de restanten van het romaanse bouwwerk. Het gotische koor dateert uit die periode.

De kathedraal is gewijd aan de heilige Cyr, een martelaar die in 304bop driejarige leeftijd overleed, en aan zijn moeder Julitte. Van de oude kerk uit de 5e of 6e eeuw zijn restanten van een doopbad teruggevonden waarin de eerste Christenen bij hun doop werden ondergedompeld.

In de Tweede Wereldoorlog werd de kathedraal zwaar beschadigd door een bombardement. Inmiddels is hij volledig gerestaureerd. De moderne glas-in-loodramen, in totaal 130 vensters, beslaan een oppervlakte van 1.052 vierkante meter en vormen in Europa de grootste raampartij in zijn soort. Er is tussen 1977 en 2011 aan gewerkt door een aantal verschillende meester-glaswerkers.

De kathedraal is het gehele jaar door overdag open. Vanaf de 52 meter hoge Bohier toren (285 treden) heeft men een mooi uitzicht over de stad. Een bezoek aan de toren is tot oktober mogelijk. Hiervoor kan men zich aanmelden bij het Toeristenbureau.